light snow
0°C
20.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0918
usd
113.6593
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДАН НАЧИН КУВАЊА ПОВРЋА ЈЕ НАЈГОРИ, УБИЈА СВЕ ДОБРО У ЊЕМУ Ево најбољег начина за припрему, али и шта треба избегавати

20.01.2025. 17:17 17:30
Пише:
Извор:
Крстарица
поврће
Фото: Youtube printscreen/ Gurman TV

Иако су салате у којима је поврће сирово веома здраве, поврће је једнако добро и у топлом оброку – али важно је знати како га правилно припремити како не би изгубило све хранљиве материје 

Кување на пари је најбољи начин за задржавање витамина и минерала. Поврће као што су броколи, спанаћ, карфиол и боранија идеално је за ову врсту кувања. Постоји и бланширање – брзо кување у кључалој води, а затим хлађење у леденој води. Ово чува боју, текстуру и хранљиве материје и идеално је за припрему поврћа за замрзавање.

Печење у рерни је најбоље када се ради на нижим температурама, а печење чува хранљиве материје боље од пржења. Поврће попут шаргарепе, тиквице, паприке и слатког кромпира може се испећи са мало маслиновог уља и зачина.

Такође, ту је и кратак сот на маслиновом уљу који чува витамине растворљиве у мастима (витамини А, Д, Е и К). Идеалан је за тиквице, паприке, спанаћ и печурке.

Сирова потрошња је, наравно, најбоља, посебно за врсте поврćа попут шаргарепе, краставца, ротквице, паприке и зелене салате.

Ферментација је добар начин за очување хранљивих материја и додавање пробиотичке вредности – посебно за кисели купус и краставце.

Шта избегавати?

Као што можете претпоставити, дуго кување у води је најгоре за поврће. Кувањем поврћа губе се витамини растворљиви у води (група Ц и Б). Ако кувате, користите што је могуćе мање воде.

Одмах након кувања долази до пржења, које због високе температуре уништава хранљиве материје, а намирнице тако упијају доста масти.

Последњи пример се не односи на кување, али утиче и на квалитет намирнице – љуштење коже. Кожа поврћа садржи доста влакана и витамина (шаргарепа, кромпир и тиквице), па је љуштите само по потреби.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ПИРИНАЧ САЛАТА ЗА 35 МИНУТА Садржи зачин који има антиканцерогена својства и сок од тропског воћа богатог витамином Ц
Pirinac

ПИРИНАЧ САЛАТА ЗА 35 МИНУТА Садржи зачин који има антиканцерогена својства и сок од тропског воћа богатог витамином Ц

18.01.2025. 09:18 09:24