BAKLAVA SA ČOKOLADOM Bolja i ukusnija od one klasične, gosti će vam tražiti recept
Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.
Potrebno je
12 kora za baklavu
Za fil
300 g mlevenih oraha
150 g čokolade
150 g mlevenog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja
Za sirup
500 ml vode
500 g šećera
Za premazivanje
50 ml ulja
50 ml vode
Priprema sirupa
Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne.
Priprema fila
Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.
Prijatno!
Dnevnik/Alo