БАКЛАВА СА ЧОКОЛАДОМ Боља и укуснија од оне класичне, гости ће вам тражити рецепт
Неодољиви десерт освојиће и оне који не воле баклаву.
Потребно је
12 кора за баклаву
За фил
300 г млевених ораха
150 г чоколаде
150 г млевеног кекса
6 кашика гриза
5 кашика шећера
150 мл воде
100 мл уља
За сируп
500 мл воде
500 г шећера
За премазивање
50 мл уља
50 мл воде
Припрема сирупа
Када шећер и вода провре кувајте 15 минута да се сируп мало згусне.
Припрема фила
Загрејте рерну на 220 степени. У чинији помешајте орахе, рендану чоколаду за кување, кекс, гриз, шећер, додајте уље и воду и измешајте да добијете чврсту смесу. Помешајте уље и воду за премазивање кора. Премажите том мешавином прву кору, ставите другу, премажите и по ивици распоредите 1/6 смесе за фил, па уролајте. Урадите то са свим корама. Добићете 6 ролница. Поређајте их у подмазан плех и пеците у загрејаној рерни на 220 степени док баклава не добије златносмеђу боју. Врућу баклаву прелијте хладним сирупом и оставите у плеху док се не охлади.
Пријатно!
Дневник/Ало