Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PONOVO ĆETE MAZATI MAST NA HLEB Poslušajte svetski poznatu nutricionistkinju; Ni sa kafom nije sve tako crno

14.02.2024. 10:51 11:16
Piše:
Foto: ilustracija/pixabay

Monika Rinejdžel je svetski poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija mitove o hrani.

Monika Rinejdžel je svetski poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo češće da jedemo.

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od putera, dvaput više „dobrih“, mononezasićenih i tri puta više omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća bude maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da svinjska mast bude druga na listi, jer je odličan izvor vitamina B i minerala.

Crna kafa

Konzumiranje crne kafe je dobro kada treba povećati dobar holesterol u telu i smanjiti upale, piše „BBC“. Kafa je bogata antioksidantima koji štite srce i jačaju imunitet, samo ne treba preterivati sa količinom.

Meso

Crveno meso, tvrdi Monika, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Dobar je izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i ostalih nutrijenata, a sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Krompir

Ako smanjujete količinu soli koju unosite u toku dana, treba da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i integralne žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.

Alo.rs

Piše:
Pošaljite komentar