Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vukosavljević otvorio "Drainčeve književne susrete"

29.08.2017. 15:15 15:25
Piše:
Izvor: Vladan Vukosavljević, foto: Tanjug (Video)

PROKUPLJE: Polaganjem cveća na bistu Radeta Drainca na Hisaru, danas su u Prokuplju počeli 48. "Drainčevi književni susreti".

Cveće su položili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ovogodišnji dobitnik nagrade „Drainac“ Milovan Danojlić, koji je tom prilikom pročitao i dve svoje pesme „To je moja zemlja“ i „Dunja“.

Ministar Vukosavljević je potom u svačanoj sali Skupštine opštine Prokuplje zvanično otvorio „Drainčeve književne susrete“ primetivši da ta manifestacija nije dovoljno poznata u javnosti, a da je sećanje na velike pesnike „dug našoj prošlosti i kulturi“, zahvalivši stanovnicima Prokuplja što na dostojan način čuvaju uspomenu na Drainca.

On je naglasio da je Drainac pevao divnim srpskim jezikom do tada nezabeleženim, ako se izuzmu Miloš Crnjanski i Rastko Petrović, da se mučio tokom života, ali da njegova duša danas živi u svetu umetnosti među velikanima.

Vukosavljević je ponovio nastojanje Ministarstva kulture i informisanja da se temeljno sprovodi politika decentralizacije kulture, uveren da „Srbija ne sme biti organizam sa velikom glavom i atrofiranim ostalim delovima tela“.

On je izrazio nadu da su u proteklom periodu uspeli kroz različite konkurse da pomognu gradove na jugu Srbije, koji su tokom istorije bili i danas jesu rasadnik talenata i marljivih kulturnih pregalaca koji doprinose razvoju svoje sredine.

Vukosavljević je skrenuo pažnju na bogato materijalno kulturno nasleđe i razvijeno savremeno stvaralaštvo u gradovima na jugu Srbije kojima je potrebna finansijski podsticaj i obećao da će nastaviti da pomažu Prokuplje.

Govoreći o laureatu nagrade „Drainac“, Vukosavljević je naglasio da je Danojlić osobena ličnost srpske kulture i odao priznanje žiriju koji je prepoznao tu osobenost.

„Danojlić je napisao brojna pisam bez adrese sa „paskalovskom mudrošću“ i ako ona stignu na naše adrese, znaćemo bolje na kojoj adresi živimo i koliko je ona značajna“, istakao je ministar Vukosavljević.

Danojliću je za zbirku pesama “Životi, životi” uručena nagrada „Drainac”, koju dodeljuje Narodna biblioteka “Rade Drainac”.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Goran Maksimović, Gordana Đilas i Dragan Barjaktarević uz ocenu da Danojlić u zbirci pesama “Životi, životi” daje snažnu lirsku ispovest u kojoj sažima svakolika životna iskustva i izvodi zaključke o smislu života, prolaznosti i smrti, ljudskim radostima i patnjama, kao i o razlozima za neprsetanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću.

“Prožeta izrazitom misaonošću, ironijom i samoironijom, a iskazana snažnim jezikom, lirika Milovana Danojlića potvrđuje da je lirski govor najpouzdaniji put da spoznamo sebe, svet u kome živimo i kosmičke prostore prema kojima težimo”, istaknuto je u obrazloženju žirija.

O Danojlićevom delu govorio je predsednik žirija Maksimović, a laureat je zahvalio na nagradi prigodnom besedom o Draincu.

Danojlić se prisetio da se sa Drainčevom poezijom sreo pre 62 godine kada je došao u Beograd sa željom da živi i preživi i uči.

“Već sa prvim koracima i nagonom ptice selice pronašao sam put do Narodne biblioteke smeštene onih godina na samom kraju Knez Mihailove ulice. Kafanski poznanici na koje sam kao beskućnik bio upućen, svi u daljoj ili bližov vezi sa književnim poslom, skrenuli su mi pažnju na pesnike i pripovedače čije se knjige nisu mogli naći u knjižarima niti su im imena rado i cešto pominjana. Gotovo šapatom su prenošena od usta do usta imena Crnjanskog, Rastka Petrovića, Nastasijevića pa tako čuh i za Drainca”, prisetio se Danojlić.

On je naglasio da ga je Drainac privukao snagom i širinom glase, buntovnim stavom prema svakidašnjici, odbojnošću prema društvenim konvencijama s kojima sam silom prilika i sam bio u sukobu.

Danojlić je rekao da se tada identifikovao sa Draincem na dva plana - na životnom i duhovnom i poručio prisutnima: “Prepoznajmo se u njegovoj bespoštednoj iskrenosti i plemenitosti”.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović rekao je da Prokuplje i njegove ustanove, kroz “Drainčeve književne susrete”, koja je jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji, doprinose ozbiljnijem proučavanju i popularizaciji Drainčevog dela i doprinose decentralizaciji kulture.

Ministar Vukosavljević je posetio i Narodnu biblioteku „Rade Drainac“ i poklonio komlet od 12 knjiga „Istorije civilizacije“ Vila Đuranta, a knjigama je nagradio i učenike Jelenu Stojković i Miloša Milića koji su na republičkim takmičenjima iz istorije i srpskog jezika ostvarili najbolji rezultat.

Direktor biblioteke Dragan Ognjanović zahvalio je Vukosavljeviću, istakavši da je on prvi ministar kulture koji je posetio Prokuplje tokom 48 godina koliko se organizuju „Drainčevi književni susreti“.

Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ove godine blizu pet miliona dinara za izvođenje radova na krovu i fasadi Narodnog muzeja Toplice i klimatizaciju Narodne biblioteke „Rade Drainac“ u Prokuplju.

Nastavićemo da ulažemo u kulturu Prokuplja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je Prokuplje, svojom bogatom tradicijom, materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem i velikim brojem talentovanih ljudi, dragoceni kulturni centar srpskog naroda i da će Ministarstvo nastaviti da pomažu tom gradu.

Vukosavljević je u izjavi medijima rekao da putem različitih konkursa Ministarstvo pomaže zaštitu i razvoj kulture u Prokuplju.

“Posla je mnogo, potrebne su velike investicije, nekoliko decenija stvari su zapuštane i ima mnogo toga da se uradi, ali mi smo svojim delima pokazali da su Prokuplje i drugi gradovi na jugu Srbije posebno važna oblast našeg interesovanja”, istakao je ministar.

On je naglasio da će nastaviti ono što su i do sada radili, pomenuvši projekte vezane za Zavičajni muzej i Narodnu biblioteku “Rade Drainac”, i sledeće godine izgradnju bine na Hisaru.

“Imaćemo Prokuplje kao grad u fokusu bez ikakve sumnje i Prokuplje to zaslužuje”, poručio je Vukosavljević.

On je istakao da u Prokuplju postoji veliki broj pregalaca u oblasti kulture koji se trude i daju veliki doprinos kulturi svog grada, a na Ministarstvu je, kako je primetio, da im u tome pomogne i stvori zakonske i podzakonske uslove.

Vukosavljević je kazao da se trude da pomažu kulturni život u Prokuplju i naglasio da je njihovo čvrsto uverenje da se politika decentralizacije kulture mora sprovoditi odlučno, uporno i istrajno.

“Srbija ne sme da bude organizam sa velikom glavom kada je reč o kulturi, da glava bude Beograd, a da ostali delovi tog složenog organizam budu zapušteni i atrofirani”, smatra ministar.

On je izrazio nadu da su uspeli u proteklih godinu dana da, različitim projektima, pomognu gradovima na jugu Srbije, naglasivši da su oni bili tokom istorije i danas su rasadnik i izvor svakojakih talenata i vrednih kulturnih poslenika, agilnih pregalaca koji deluju tiho, u skladsu sa mogućnodtima,a daju značajn doprinos razvoju svoje sredine.

Ministarstvo je u obavezi, rekao je Vukosavljević, da te napore pomogne i da učini kulturni život u svakom delu zemlje agilnim, posebno na jugu gde postoji bogato kulturno nasleđe i razvijeno savremeno stvaralaštvo kome je potreban finansijski podsticaj i dodatni zakonodavni okviri koje će nastojati da pomognu i kroz Strategiju kulturnog razvoja.

Ministar je knjigama nagradio i učenike Jelenu Stojković i Miloša Milića koji su na republičkim takmičenjima iz istorije i srpskog jezika ostvarili zapažene rezultate.

Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ove godine blizu pet miliona dinara za izvođenje radova na krovu i fasadi Narodnog muzeja Toplice i klimatizaciju Narodne biblioteke „Rade Drainac“ u Prokuplju.

 

Autor:
Pošaljite komentar