Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Uhodani đavo” u Zrenjaninu i Katalin Ladik u Subotici

16.09.2022. 10:54 11:01
Piše:
Foto: Sterijino pozorje

Selektor narednog, 68. Sterijinog pozorja, koje će biti održano 2023,  odlukom Upravnog odbora biće ponovo Milivoje Mlađenović, koji je radio selekciju u prethodne dve godine, i sada je nastavlja za naredni selekcioni ciklus, dakle za naredno Sterijino pozorje, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić, dodajući da je on već započeo taj posao, budući da je nekoliko predstava odigrano tokom leta.

- Tokom idućih meseci, on će odgledati sasvim sigurno veliki broj predstava, jer su najavljene u našim pozorištima, ali i u onima u regionu, pogotovo savremenih domaćih autora, čiji će se komadi igrati u tim pozorištima, tako da očekujemo da konkurencija na narednom Pozorju bude zaista velika - dodao je Radonjić.

Letos je i Pozorje radilo, započelo je festival „Pasaž fest”, kamernog tipa, u saradnji sa nezavisnom i vaninstitucionalnom kulturnom scenom, koji je održan od 25. do 28. avgusta, podsetio Radonjić. Pored toga, bili su prisutni na nekoliko festivala, i promovisali više delatnosti Pozorja. Među njima su i njihova nova izdanja knjiga, kao „Teatrologike” Olivere Milošević, i Godišnjak pozorišta Srbije 2019/ 2020, koji je sada dostupan i u elektronskoj formi.

- U narednom periodu nas čeka festival klasike „Vršačka pozorišna jesen”, koji se održava od 25. septembra do 1. oktobra, i tamo ćemo promovisati pre svega časopis „Scena”, zatim na „Joakimfestu” u Kragujevcu koji se održava od 7- do 12. oktobra, takođe ćemo promovisati naša najnovija izdanja. Našu saradnju, koju imamo sa zaječarskim pozorištem i festivalom „Dani Zorana Radmilovića” takođe ćemo unaprediti, i ove godine imaćemo tamo bogate programe - pomenuo Radonjić neke od festivala na kojima će biti prisutni, a najavio je i tradicionalnu trijenalnu izložbu pozorišnih fotografija, koja se priređuje tokom Pozorja, i na koju se prijavljuju mnogi fotografi iz celog sveta.

Sterijino pozorje je ovog meseca 15. put raspisalo konkurs za originalni domaći dramski tekst, podsetio je izvršni direktor Sterijinog pozorja Goran Ibrajter, ističući da je, pored promocije domaćeg dramskog stvaralaštva, važno i da nagrađeni tekstovi, ali i oni u užem izboru, budu izvedeni.

- Do sada smo uglavnom uspeli u toj nameri, od 15. nagrađenih tekstova, 12 je do sada izvedeno. Ono što nam predstoji je pokušaj da realizujemo, a na dobrom smo putu da to učinimo, inscenacije dva nagrađena teksta s prethodna dva konkursa. U pitanju su tekstovi Milice Amidžić („F 1001 ili Procepi”), i Vide Davidović („Mali ratovi i kabine Zare”). Mi smo već u pregovorima sa našim pozorištima da ova dva teksta budu postavljena.

Dramu Milice Amidžić režiraće Ivana Janošev, a Vide Davidović Jana Maričić - naveo je Goran Ibrajter

Na ovom konkursu mogu učestvovati svi autori koji pišu na srpskom jeziku, a rok za to imaju do 30. novembra. U obzir dolaze neobjavljeni i neizvođeni dramski tekstovi, pomenuo je Ibrajter, i dodao da žiri treba da donese odluku do 28. februara 2023, a uručenje će biti 29. marta, na Dan Sterijinog pozorja. Dodeljuje se samo jedna nagrada, koja podrazumeva Sterijinu značku, sertifikat i finansijski deo u iznosu od 400.000 dinara.

- Osim ova dva nagrađena teksta, Sterijino pozorje će ući u još dva kopprodukciona projekta. Realizacija jednog od njih je već u toku. U pitanju je tekst „Uhodani đavo”, prema romanu „Izložba” Miodraga Kajteza, u dramatizaciji Đorđa Milosavljevića, i adaptaciji Une Đelošević, kao i Nikole Zavišića koji će režirati predstavu. Ovaj projekat radimo zajedno sa Narodnim pozorištem „Toša Jovanović”  iz Zrenjanina i premijera je relativno uskoro, 15. oktobra na dan ovog teatra - najavio je Ibrajter.

Druga koprodukcija planirana je sa subotičkim pozorištem „Deže Kostolanji”, a biće posvećena multimedijalnoj umetnici Katalin Ladik, koja naredne godine slavi pedeeset godina umetničkog i stvaralačkog rada. 

Ove godine biće obeleženo i 250 godina od rođenja i 175 godina od smrti Joakima Vujića, rodonačelnika našeg teatra, i Pozorje će, po rečima Ibrajtera, ovaj jubilej obeležiti objavljivanjem njegovih sabranih drama.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar