Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predstava o Tesli večeras premijerno na sceni SNP-a: Izumetnik

22.01.2022. 09:09 09:11
Piše:
Izvor: Marko Ludić

NOVI SAD: Predstava „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, premijerno će biti izvedena večeras u 19.30 časova na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta.

Deo ove predstave, nastale po drami Nebojše Bradića, a inspirisane romanom „Tesla – portret među maskama“ Vladimira Pištala, izveden je u okviru programa Dočeka 31. decembra, kod mosta Duga, a sada će je publika prvi put gledati integralno na sceni SNP-a.

Kako navode u ovom teatru, drama „Tesla, izumetnik”, kao i pomenuti Pištalov roman kojim je inspirisana, „nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta. U tom svetu se vodi večita borba između onih koji vide dalje i dublje, koji ispod pojavnih oblika naslućuju moćne sile koje žele da oslobode i onih drugih, čiji se uvid u snagu tih sila ograničava na potrebu da ih kontrolišu i nadziru“.

– Laza Kostić je Teslu nazvao Izumetnikom. Vrlo interesantna i provokativna reč, i zato sam njom naslovio komad. Istovremeno, uveo sam ideju Teslinog pozorišta, a pod ovim pojmom mislim na suštinu i smisao pozorišta – učiniti nevidljivo vidljivim. Od svojih ideja, nacrta i skica, Tesla je stvorio delo, i ta njegova kreacija se može porediti s umetničkim stvaralaštvom. Teslino pozorište uključuje svet koji on donosi sa sobom kao nasleđe iz zavičaja, ali i svet koji stvara u susretu sa drugačijom kulturom kakva je u bila američka. Teslina otkrića su mogla biti moguća baš tamo gde je stigao – u Njujorku „Pozlaćene ere“, kada su nade čovečanstva bile zasnovane na otkrićima – podseća Nebojša Bradić.

Za autora ove drame, i reditelja predstave, bile su interesantne dileme koje stvaralac, izumitelj, naučnik, ima u odnosu na svoj rad, a u Teslinom slučaju, kako Bradić navodi, one su bile veoma vidljive.

– On se odlučio za život usamljenika, tako je i stario, ali je sve vreme bio posvećen svom delu. Svesno je žrtvovao sve ono što život u svojoj punoći nudi: porodicu, ženu, decu, posed... Sve to je žrtvovao da bi bio posvećen svojim izumima – objašnjava Bradić. - Mislim da je, kao i svaki čovek, i on imao iskušenja. Za nas je večito pitanje odnosa Tesle i žena. Taj odnos je vrlo specifičan i u tom smislu je, u komadu i predstavi, otvorena mogućnost izbora između onoga što podrazumeva veza sa ženom i nečega što je Teslina posvećenost delu. Posvetio se otkrivanju Velike tajne, a da bi to mogao, morao je, kao čovek koji se približava bogu, nešto da žrtvuje. O tome govorimo u predstavi.

Kako Bradić takođe primećuje, velike korporacije nastoje da nadziru i kontrolišu sve što se u svetu dešava, i u Teslino doba je postojao takav nadzor, ali je postojala i spremnost na rizik, dok danas bogati ljudi sve manje rizikuju kada ulaze u investicije koje će im doneti još veća bogatstva. Današnji svet, po rečima Bradića, više nema ideju napretka o kojoj se nekada maštalo na velikim svetskim izložbama, koja je podsticana konkurencijom.

– Veliki narativi nudili su i velike mogućnosti, ali su podrazumevali i velike prepreke. A narativ o svetu povezanom energijom koja je dostupna svima je san koji i dalje sanjamo. U našoj predstavi se to pokazuje u slici „Zlatni momci i devojke“, kada se tajkuni pitaju: „A šta ćemo mi raditi sa našim brojilima?“ Na kraj 19. i početak 20. veka danas gledamo kao na vreme kada je svet bio u fantastičnom uzletu i uspehu. Od tada do danas je prošlo mnogo ratova, ovoj našoj Zemlji je počinjeno mnogo stvari koje nas onespokojavaju i stvaraju brigu za budućnost generacija koje dolaze – ukazuje Nebojša Bradić. - Počinjući ovaj komad rečenicom „Svemir stoji“, hteo sam da kažem da upravo u tom trenutku, na prelazu jedne u drugu godinu, svako od nas stoji pred zvezdanim nebom i za trenutak se pita gde je i kakvo je njegovo mesto u onome što je bilo, što jeste i što će biti. Tako počinje naša predstava...

Lik Nikole Tesle tumači Marko Marković, a uz njega igraju Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Mina Pavlica, Alisa Lacko, Višnja Obradović, Milan Kovačević, Sanja Ristić Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Aleksandra Pleskonjić, Ivana Vukčević, Tijana Milovanov, Katarina Bradonjić, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Jovan Živanović, Stefan Beronja, Nevena Janković, i Maksim Korontovski.

– Tesla za sebe kaže da je uvek bio ispred đavola. Njegova stvarnost dokazana je njegovim izumima, a snaga ubeđivanja svih onih od kojih je zavisio, nije veća od snage elektriciteta koju proizvedu krila leptira mnogo jače od ujeda tigra. Uzbudljivo i teško, lepo i izazovno je bilo probijati se sa mojim kolegama kroz tekst, dramatizaciju Nebojše Bradića, ali smo zajedno izgradili našu priču - navodi glumac Marko Marković.

Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja je Staša Jamušakov, a muziku je komponovala Aleksandra Vrebalov. Koreografija i scenski pokret povereni su Isti Stepanov. Dramaturg je Aleksandar Milosavljević. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Fondacije „Novi Sad  - Evropska prestonica kulture“. 

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar