Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJAVLJENA PREMIJERA BALETA „KOPELIJA” NA SCENI SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA Predstava koju će voleti i publika i umetnici

27.09.2023. 13:41 13:47
Piše:
Izvor: M. Erdelji

Posle gotovo pune četiri decenije na scenu Srpskog narodnog pozorišta vraća se „Kopelija”, najpoznatiji balet francuskog kompozitora Lea Deliba. Koreograf i reditelj je Đula Harangozo, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih savremenih evropskih baletskih znalaca, a premijernim izvođenjem, najavljenim za petak, 29. septembra, u 19 časova na sceni “Jovan Đorđević”, dirigovaće gost iz Beograda, maestro Đorđe Pavlović.

Podsećajući na to da je „Kopelija” do sada tri puta postavljana u SNP-u: 1954, 1966. i 1984, upravnik najstarijeg srpskog teatra dr Zoran Đerić rekao je da je bilo krajnje vreme da se direktor Baleta odluči da Delibovo remek delo uvrsti u repertoar i da pronađe pravog čoveka za to - Đulu Harangoza. „Budući da dugo nismo imali premijeru na baletskoj sceni, od ove predstave očekujemo mnogo. A po svemu do sada viđenom, ta naša očekivanja će biti ispunjena”, rekao je Đerić na konferenciji za novinare, upriličenoj na sceni „Jovan Đorđević” u scenografskom ambijentu „Kopelije”. 

U ocenu da mu je drago što „Kopelija” konačno izlazi pred publiku, direktor Baleta Toni Ranđelović podsetio je na činjenicu da je ova predstava trebalo da ima premijeru pre pandemije, zbog koje je ceo proces morao da bude odložen. „Veliku zahvalnost dugujemo maestru Harangozou, jer je, iako veoma zauzet, prihvatio to pomeranje od gotovo tri godine, i uskladio je svoje obaveze da bi naša Koperlija izašla. Srećan sam da će naš Balet ubuduće na repertoaru imati ovakvu predstavu, klasično-komičnu, veoma sadržajnu, u kojoj će umetnici imati mogućnost da pokažu i svoj glumački talenat i baletsko znanje i umeće”, rekao je Ranđelović.


Harangozo: I veselo i poučno

– Svaka trupa ima svoje slabosti, ali i dobre strane. I ja sam imao odgovoran zahtev da koreografiju, čije je temelje postavio moj otac Đula Harangozo stariji pre sedam decenija, primerim ovdašnjim uslovima i mogućnostima ansambla – rekao je na konferenciji za novinare koreograf i reditelj Đula Harangozo mlađi. – Ova predstava, po meni, ima dve veoma važne osobine. Prva je logičan, smisleno koncipiran libreto, razumljiv i publici koja nije baletski obrazovana. Dakle, biće to lepa, vesela, razigrana pozorišna predstava, u kojoj mogu da uživaju svi ljubitelji teatra. Druga važna osobina je njena edukativna uloga. Jer dete, koje bude gledalo ovu predstavu, sećaće je se celog života. I verujem da će zahvaljujući našoj „Kopeliju” ono postati redovni posetilac teatra.     

Prva repriza „Kopelije” najavljena je za utorak, 3. oktobar.  


U  premijernoj podeli u solističkim ulogama nastupaju Rajna Remović (Svanilda), Andrej Kolčeriju (Franc), Aleksandar Bečvardi (Kopelijus), te Samjuel Bišop, Irena Mesaroš, Ranko Lazić, Jana Čerepanova, Ivan Đerković, Verica Kozarev Klarić, Rafael de Mora Rodriges, Marko Dubovac, Vesna Bišop i Marko Ivan. Scenografiju potpisuje Olga Đurđević, kostime Mirjana Stojanović Maurič, a Đuli Harangozu su asistirali Blanka Fajt i Levente Bajari.

Zahvaljujući se koreografu i direktoru Baleta što su joj pružili priliku da oživi Svanildu, mlada baletska igračica Rajna Remović priznala je da joj je ta uloga naročito zanimljiva, Jer, kako je pojasnila, za razliku od većine drugih junakinja klasičnog baleta, Svanilda je proaktivna, ne čeka da o njenoj sudbini odlučuje razvoj spleta okolnosti, već sama preduzima odlučne korake. „I uživala sam u tome da pronađem pravilnu i pantomimu i scenski pokret, koji će pratiti Svanildin misaoni tok. Istovremeno, pored toga što je zahtevna glumački, uloga je veoma zahtevna i tehnički, budući da ima virtuozne elemente koje treba prikazati tako da budu u skladu sa karakterom i same junakinje ali i predstave u celini”, ispričala je Rajna Remović.

A Aleksandar Bečvardi, kome je poverena uloga Kopelijusa, priznao je da mu proces kreiranja starog alhemičara nije bio lak. „Ja sam mlad, a Kopelijus je ipak čovek u ozbiljnim godinama. Rad je stoga bio intezivan, upravo kako bi se detalji, počev od klackavog hoda pa nadalje, doveli na potreban nivo, ali uz veliku podršku koreografa i njegovih saradnika, verujem da sam uspeo da odgovorim zadatku”, rekao je Bečvardi.

M. Stajić  

Autor:
Pošaljite komentar
ĐULA HARANGOZO, BALETSKI KOREOGRAF I REDITELJ: „Kopelija” za celu porodicu

ĐULA HARANGOZO, BALETSKI KOREOGRAF I REDITELJ: „Kopelija” za celu porodicu

25.09.2023. 09:50 10:29