Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 19. do 26. aprila

14.04.2021. 10:51 10:55
Piše:
Izvor: Printscreen

Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina podseća da će se od 19. do 26. aprila održati jubilarni, 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, u nešto izmenjenom konceptu u odnosu na 68. i 69. izdanje, koje je omogućavalo praćenje svih predstava u ovom zrenjaninskom pozorištu.

- Ovogodišnji Festival izmešta igranje selektovanih predstava (selektor Slobodan Savić) u pozorišta širom gradova Vojvodine – u Novi Sad, Suboticu, Sombor i Vršac, dajući na čast Zrenjaninu da kao domaćin svečano otvori i zatvori 70. FPPV – navode u NP “Toša Jovanović”.

Devet pozorišta Vojvodine, koliko ih učestvuje na ovogodišnjem Festivalu, izvešće 12 predstava: sedam dramskih i četiri predstave za decu u takmičarskoj konkurenciji, kao i jednu u čast nagrađenih.

- Budući da su protivpandemijske mere i dalje na snazi, te da institucije pozorišta predstavljaju primer odgovornog ponašanja koje doprinosi opštoj zdravstvenoj bezbednosti stanovništva, odlukom Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine predstave se igraju u matičnim pozorištima selektovanih predstava (prošlogodišnja selekcija preneta je na ovu godinu jer 70. FPPV nije održan 2020.), dok se svečano otvaranje Festivala i promocija publikacije 70. Susreta festivala pozorišta Vojvodine (priređivači Dejan Penčić Poljanski i Goran Ibrajter) i zatvaranje Festivala sa dodelom nagrada, održava u NP „Toša Jovanović” – dodaju u zrenjaninskom pozorištu.

Svoj zainteresovanoj publici, koja neće moći da gleda predstave u pozorištima zbog ograničenog broja mesta u salama, biće omogućeno onlajn praćenje svečanog otvaranja i zatvaranja festivala na Fejsbuk stranici NP “Toša Jovanović“, na kojoj će se takođe objavljivati i raspored igranja i katalog Festivala, kao i Dnevnik festivala (8 izdanja), sa aktuelnim festivalskim dešavanjima.

Selektovane su predstave: “Gospodin Mokinpot”, Peter Vajs, režija Ljuboslav Majera, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin; “Semper idem”, Đorđe Lebović, režija i dramatizacija Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor; “Gustav je kriv za sve”, koncept i režija Kokan Mladenović, Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica;“Radnička hronika”, Petar Mihajlović, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište – Narodno kazalište – Nepszinhaz Subotica, Drama na srpskom jeziku; “Travnička hronika”, Ivo Andrić, režija i dramatizacija Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište, u saradnji sa Narodnim pozorištem Sombor; “Ana Karenjina”, Lav Nikolajevič Tolstoj, režija Dejan Projkovski, Novosadsko pozorište – Ujvideki sinhaz;“Ujka Vanja”, Anton Pavlovič Čehov, režija Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond, Beograd;

Među predstavama za decu izabrane su: “Nemušti jezik”, Milivoje Mlađenović, režija i adaptacija Jovan Grujić, Narodno pozorište „Sterija”, Vršac; “Divljožder”, tekst i režija Jovan Caran, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin (Lutkarska scena na srpskom jeziku); “Tri musketara”, Aleksandra Glovacki po istoimenom romanu Aleksandra Dime, režija Predrag Štrbac, Dečje pozorište – Đečje kazalište – Sabadkai đermeksinhaz, Subotica; i “Pozorištu s ljubavlju”, režija: Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, Dečje pozorište – Đečje kazalište – Sabadkai đermeksinhaz, Subotica (predstava na mađarskom jeziku).

U čast nagrađenih biće odigrana predstava “Zaljubljivanje”, autorski projekat Olje Đorđević, u izvođenju Pozorišta mladih, Novi Sad.

Kako ističe seelektor Slobodan Savić, nema nikakve sumnje da je kovid-19 ne samo zaustavio nego i prepolovio pozorišnu produkciju, pođednako u Srbiji kao i u svetu, ali pandemija, ni na koji način nije uticala na selekciju 70. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, jer je selekcija i objavljena u roku predviđenom Statutom festivala.

- U obrazloženju selekcije 69. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine konstatovao sam da je produkcija u profesionalnim pozorištima Vojvodine u odnosu na prošlu, ali i nekoliko prethodnih sezona prepolovljena ako govorimo o celovečernjim predstavama, a da je situacija u produkciji predstava za decu još gora. Gledano iz iste perspektive, imajući na umu produkciju predstava između dva Festivala, broj premijernih celovečernjih predstava je dodatno smanjen, a broj predstava za decu je bukvalno desetkovan. Dakle, trend opadanja je nastavljen, iako imam vazda na umu da kvantitet neproizvodi uvek i nužno kvalitet. Ali, činjenice koje iznosim su onespokojavajuće i nisu, ponavljam, posledica virusa kovid-19 niti sve oskudnijih budžeta naših pozorišta koji su, uz retke izuzetke, sramno mali. Reč je o kvantitativnom i o kvalitativnom opadanju – ukazuje selektor Savić.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
Festival zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine sredinom aprila

Festival zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine sredinom aprila

20.03.2021. 10:07 10:10