Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CEO SVET PRED NAŠOM PUBLIKOM Na predstojećem Beogradskom festivalu igre u Novom Sadu i Beogradu učestvovaće 18 trupa iz 14 zemalja

29.02.2024. 16:11 17:07
Piše:
Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Na predstojećem 21. Beogradskom festival igre u Beogradu i Novom Sadu pod sloganom "Savršene različitosti" biće izvedene 33 koreografske postavke 18 trupa iz 14 zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinare, održanoj u Narodnoj skupštini.

Zvanično otvaranje BFI planirano je za 9. mart u Srpskom narodnom pozorištu, kada će nakon pozdravnog slova Konstantinosa Rigosa, slavnog grčkog koreografa, diptih “Proklizavanje / SAABA”, tandema koreografa Damjana Žalea i Šaron Ejal, izvesti Kompanija igre Opere Geteborga iz Švedske.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je u obraćanju novinarima da Ministarstvo kulture prepoznaje i kontinuirano podržava ovu manifestaciju, kako zbog velikog interesovanja domaće i sve brojnije inostrane publike, tako i zbog toga što ona duže od dve decenije prvih prolećnih dana našu zemlju čini međunarodnim epicentrom vrhunske umetničke savremene igre.

 „Ovogodišnji festival organizuje se pod sloganom Savršene različitosti u nastojanju da oživljavanjem i pokretanjem emocija i umetničkim izrazom pokaže koliko kultura ima značajnu ulogu za nas, za sve meridijane. To jedinstvo savršene različitosti će upravo umetnici iz 14 zemalja ovde predstaviti raznolikoj publici do 10. aprila“, rekla je Maja Gojković.

Po njenim rečima, Beogradski festival igre je i velika šansa za mlade koreografe i mlade baletske igrače koji će imati šansu da osvoje publiku nastupajući uz najveća koreografska i baletska imena.

 „Zadovoljstvo mi je što se,  osim u Beogradu, festival održava i u Novom Sadu, doskorašnjoj Evropskoj prestonici kulture, gde program otvara proslavljeni Konstantinos Rigos, aktuelni direktor nacionalnog Baleta u Atini. Zaista imamo izuzetno dobru saradnju sa grčkim Ministarstvom kulture, koje je i pomoglo dolazak i učešće ove velike baletske kompanije, odnosno Nacionalnog baleta  iz Atine“, dodala je Maja Gojković. „Beogradski festival igre će, verujem kao ranijih godina, opravdati očekivanja brojne publike predstavljanjem i savremenih zvezda, koreografa iz čitavog sveta, ali će, kao i ranijih godina, iznedriti neke nove ideje i kreacije, kao i talente za koje sam ubeđena da ćemo tek čuti. Iako je u lestvicu postavio zaista visoko u proteklih 20 godina, ne sumnjam da će ne samo očuvati kvalitet u ovom 21. izvođenju, već da će tu lestvicu opet podići barem malo na gore “.

Poslanik u Skuštini Srbije Vladimir Orlić je istakao da je BFI tokom dve decenije održavanja "sa pravom postao zaštitni znak naših gradova i države". "Veoma smo ponosni što je izrastao u jedan od najznačajnijih festivala svoje vrste u evropskim i svetskim okvirima", istakao je Orlić, koji je dodao da 21. BFI "uspostavlja nove standarde i trendove, i pruža priliku novim autorima i produkcijama".


„Neuhvatljiva tačka odlaganja” kao prolog

Ovogodišnja edicija Beogradskog festivala igre imaće i svoj prolog. Francuska omnibus predstava “Neuhvatljiva tačka odlaganja” koreografa Joana Buržoa biće, naime, 7. i 8. marta izvođena u bioskopu Balkan, i to u tri termina dnevno – od 16, 18 i 20 časova.


A direktorka BFI Aja Jung je istakla da je tokom dve decenije stvoren festival koji "publika voli, koji se iščekuje i prepoznaje u evropskim i svetskim okvirima". Po njenim rečima, iza dosadašnjih edicija festivala je preko 500 izvedenih koreografskih radova, pa 21. izdanje "ima zadatak da bude različitio od svega što nas okružuje, ali i od samog sebe, da iskorači hrabro i nadmaši sebe", napomenuvši da "ceo svet igra pred našom publikom".

Ko­re­o­graf­ki­nja Aure­li­ja Ča­plin Ti­je­re, unu­ka slav­nog Čar­li­ja Ča­pli­na, na­ja­vi­la je svo­ju pred­sta­vu "Zvo­na i či­ni", ko­ja će na pred­sto­je­ćem Be­o­grad­skom fe­sti­va­lu igre bi­ti iz­ve­de­na 22. mar­ta 2024. go­di­ne u Ju­go­slo­ven­skom dram­skom po­zo­ri­štu. Pred­sta­vu je re­ži­ra­la nje­na maj­ka Vik­to­ri­ja, kćer­ka le­gen­dar­nog Čar­li­ja Ča­pli­na, uz asi­sten­ci­ju ko­re­o­gra­fa Ar­man­da San­ti­ni­ja. Po­red „Zvo­na i či­ni”, u okvi­ru 21. edi­ci­je BFI, ko­ja će pod slo­ga­nom "Sa­vr­še­ne raz­li­či­to­sti" tra­ja­ti od 7. mar­ta do 10. apri­la 2024, u Be­o­gra­du i No­vom Sa­du bi­će iz­ve­de­no 30 ko­re­o­graf­skih po­stav­ki ukup­no 19 tru­pa iz 14 ze­ma­lja.

U okviru ovogodišnjeg Beogradskog fe­sti­vala igre, pored  dip­tiha “Pro­kli­za­va­nje / SA­A­BA” na sce­ni Srp­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta 9. i 10. marta, Novi Sad će ugo­sti­ti i 14. mar­ta ko­mad "Skup­šti­na" tru­pe Kid Pi­vot iz Van­ku­ve­ra (Ka­na­da), ko­re­o­graf­ki­nje Kri­stal Pajt. Inače, u okviru BFI ba­let­ska pu­bli­ka će na ne­ko­li­ko be­o­grad­skih sce­na bi­ti u pri­li­ci da vi­di i ko­ma­de tru­pa "Ba­let To­ska­ne" iz Fi­ren­ce, MM kom­pa­ni­ja igre iz gra­da Re­đo Emi­li­ja, tru­pe Ra­di­ma Vi­zva­ri­ja iz Pra­ga, kom­pa­ni­ja kom­pa­ni­je Er­vea Ku­bi­ja iz Ka­na (Fran­cu­ska), tru­pe "De­wey Dell" iz Če­ze­ne (Ita­li­ja), tru­pe “Ko­mo­ko” iz Fi­ren­ce, tru­pe “Gra­vity & Ot­her Myths” iz Ade­lej­da (Austra­li­ja), tru­pe "Ba­let Vi­zba­den" (Ne­mač­ka), Sid­nej kom­pa­ni­ja igre, tru­pa  ko­re­o­gra­fom Maj­klom Get­ma­nom iz Tel Avi­va, tru­pe "Od Works2” iz Bel­fa­sta, na sce­ni po­zo­ri­šta Ate­lje 212. Komad "Zvo­na i či­ni" izvešće ko­re­o­graf­ki­nja Aure­li­ja Ča­plin Ti­je­re, unu­ka slav­nog Čar­li­ja Ča­pli­na, a za sam kraj 21. BFI, Na­ci­o­nal­na kom­pa­ni­ja Mal­te dolazi sa igrač­kim ko­ma­dom “Uto­pi­ja” ko­re­o­gra­fa Ema­nu­e­la Ga­ta iz gra­da Va­le­ta, ko­ji će iz­ve­sti 9. i 10. apri­la u Bi­tef te­a­tru.

M. S.

Autor:
Pošaljite komentar