Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI SAD POSLE DUGO VREMENA DOBIJA ANIMIRANI FILM „Korak” u novi svet

05.08.2023. 10:41 13:17
Piše:
Izvor: Promo

Gotovo četiri decenije od poslednjeg crtaća koji je izašao iz Neoplanta filma („Tour-retour“ Nikole Majdaka iz 1985), jedna novosadska produkcija će iznedriti animirano ostvarenje: u okviru devetog „21114 film festa” na Novom naselju, prvih dana septembra, premijerno će biti prikazan „Korak“, autorsko delo reditelja Igora Pavlovića, animatora Marka Draška i producentske ekipe Novog kulturnog naselja.

Film u fokusu ima mladog čoveka, savremenog Malog princa, i njegov susret sa svetom koji ne poznaje, a u kom traži utočište, pripadnost i zajednicu. Sa svoje male planete on iskoračuje ka gradu koji je, međutim, izobličen u svojoj suštini, jer su njegovi stanovnici izmanipulisani do te mere da vladar s njima radi šta god hoće. U tom i takvom svetu gde ljudi nemaju vlast nad sopstvenim odlukama, mišljenjima i emocijama, jedno mlado, čisto biće jednostavno ne može da funkcioniše...

– Kao autorski tim dugo sarađujemo na nizu različitih projekata. Ideja je uvek mnogo, ali se nekako ova „jače zakačila“. Naravno, bili smo svesni puta koji predstoji, da ćemo morati da tu ideju jako dobro obradimo dramaturški, rediteljski i vizuelno, da nađemo finansije, proširimo ekipu... Obično takvi projekti lutaju, kreću se po nekoj sinusoidi, dobro započnu, pa padnu, onda ih opet ponese neki talas... Nas su, međutim, od samog početka pratile dobre vibracije, toliko da su se stvari ponekad i same otvarale, uprkos činjenici da animirani film po sebi nosi druga pravila, skupu tehnologiju.... Ali, evo, nakon više od dve godine rada, celu priču privodimo kraju – otkriva za „Dnevnik“ Marko Jozić, spiritus movens Novog kulturnog naselja.

Igoru Pavloviću, glumcu i reditelju Srpskog narodnog pozorišta u čijem je teatarskom portfoliju niz više nego zanimljivih predstava koje je postavio na scenu - „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” , „Kralj Ibi“, „39 stepenika“... „Korak” je prvi animirani film.

– U pozorištu reditelj bukvalno dan pred premijeru, ukoliko je sadržaj čvrst i ako su ga glumci usvojili, može sve da razoriš,  usmeri u totalno drugačijem pravcu, od stila pa nadalje, i tako potpuno promeni prvobitni izgled predstave – priča nam Igor Pavlović. – Međutim, u svetu animiranog filma, u toj zadatoj strukturi koja je veoma čvrsta i jako dugo se gradi – jer jedno obično pomeranje obrve iziskuje višednevni rad animatora – svaka suštinska promena za posledicu ima reakciju na ivici nervnog sloma (smeh). Drugim rečima, svaka eventualna promena ovde mora biti rezultat kompromisa između onoga šta bih to ja kao reditelj hteo, šta sam zamislio, a šta je realno izvodljivo u datom vremenskom okviru. Dakle, veoma zanimljiv, drugačiji proces i za mene potpuno fascinantan.

Realizaciju “Koraka” podržali su Filmski centar Srbije, Uprava za kulturu grada Novog Sada, kao i kompanija Epik Games kroz Epik MegaGrants konkurs. U pitanju je, naime, program kojem je jedan od ciljeva da podrži i unapred rad talentovanih timova i pojedinaca koji koriste Unreal Engine, alat koji je Epic Games razvio za potrebe kreiranja video igara. Pri tome je poseban kuriozitet da je “Korak” prvi projekat koji je spojio podršku Filmskog centra Srbije i neki megagrant, a upravo to može biti perspektiva za buduće produkcione poduhvate.

– Činjenica da smo dobili grant od kompanije kakva je Epic Games omogućila nam je da se zaista posvetimo detaljima i da naš grafički tim kreira najbolju moguću verziju filma – pojašnjava Marko. –  Inače, Igoru i meni je „Korak” bio prvi susret sa animacijom, ali su i sami animatori došli iz gejming industrije gde su se pre svega bavili sinematikom – dakle sekvencama unutar videoigrica. U tom smislu ni oni zapravo nisu imali pravih iskustva u formiranju animirane priče koja od prvog do poslednjeg kadra mora da bude zaokružena do detalja i da drži pažnju. Autorska ekipa “Koraka” je u međuvremenu počela da koristi UnrealEngine 5. Naravno, naš tim animatora na čelu sa Markom Draškom je odmah oberučke prihvatio novi bitno unapređen alat, ali je adaptacija ipak potrajala. No, u konačnici, sve su to koraci koji će nam puno pomoći  u sledećim projektima.

Igor Pavlović, osim što kao reditelj potpisuje „Korak”, autor je i scenarija. Kako kaže, to je za njega bilo potpuno novo iskustva, budući da je do sada, i kao glumac i kao reditelj, radio na tuđim tekstovima, koje je u najboljem slučaju samo adaptirao.

– Iskustvo kada se iz belog papira, odnosno sa plavog ekrana, izdiže neki potpuno novi svet, potpuno me je očaralo – kaže Igor Pavlović. – I zato sam, u radu sa art-direktorom, želeo da se postaram da rezultat bude baš ono što sam zamislio i napisao, da budu baš te slike, te emocije. Naravo, kada radiš sa glumcima u pozorištu, imaš „opipljivu” interakciju, oni reaguju jedni na druge, pa na scenografiju, na prostor, muziku, publiku… Kod  animiranog filma sve je potpuno drugačije, za mene novo i specifično, ali jako izazovno. Pre svega je organizacija drugačija. Od početka moraš da budeš mnogo sređeniji u glavi. Ne možeš, recimo, da sebi dozvoliš luksuz da za kraj ostaviš neku scenu koja će sve da okrene naglavačke. Ovde se improvizacije ne podrazumevaju, naprotiv. Što je bolji animatik, što je bolji stori bord, dok još ni prva linija na kompjuteru nije povučena, to će i film biti kvalitetniji.

Kada je “Korak” podržan na globalnom nivou od strane Epic Games-a, ceo tim je shvatio o koliko se velikoj stvari radi. Jer, već sam lejbl tako velikog globalnog igrača, koji će stajati na špici, puno znači, a da se i ne govori o važnosti toga da će se mreža kompanije uključiti i u distribuciju filma.

– Nakon premijere na 9. novonaseljskom  filmskom festival, koji takođe realizuje Novo kulturno naselje,  film bi trebalo da stigne i do Tokija i do Los Anđelesa. I na tome se već uveliko radi –  najavljuje Marko Jozić. – Tema je univerzalna, a istovremeno je realizacija bila rasterećena niza pravila klasičnog animiranog filma, tako da mislim da nosi neku svežinu i da će biti interesantan i filmskim profesionalcima i publici. I da će pokrenuti ili bar otvoriti neka važna pitanja s kojima se ceo svet danas susreće .  U svakom slučaju, upravo entuzijazam u otkrivanju nepoznatog terena samog autorskog tima doveo nas je do nekih odličnih rezultata, sa tendencijom da oni budu još bolji. I nadam se da ćemo uspeti da zadržimo isti pristup i u narednim filmovima, bili oni animirani, igrani, dokumentarni ili neka kombinacija. 

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar