Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U ARHIVU GRADA I KS „SVILARA” Godišnja izložba „Likovnog kruga”

20.11.2019. 23:10 23:10
Piše:
Foto: Fragmen slike Milene Miškov: „Pejzaž III”, ulje na platnu, 2019. Foto: privatna arhiva

Godišnja izložba “Likovnog kruga” – udruženja umetnika koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi ove godine se priređuje po 23. put i biće predstavljena u dva izložbena prostora.

Izložba će biti otvorena sutra u 19 časova u Istorijskom arhivu grada Novog Sada (Filipa Višnjića 2a), a dan kasnije u subotu, takođe u 19 časova, u Kulturnoj stanici “Svilara” (Đorđa Rajkovića 6b).

Predstavljajući članove “Likovnog kruga” likovni kritičar Sava Stepanov, koji će i otvoriti ove dve izložbe, ukazuje da ovi umetnici imaju bogato iskustvo ateljejskog delovanja. Još sredinom prošlog veka unutar monumentalnog petrovaradinskog fortifikacionog zdanja počele su da uspostavljaju prve umetničke radionice u kojima brojni autori ostvaruju čitavo bogatstvo različitosti u jedinstvenoj umetničkoj koloniji. Uz Muzej grada, čuveni Atelje 61 i Galeriju tapiserija “Boško Petrović“, a pogotovo uz Akademiju umetnosti koja na Tvrđavi decenijama deluje i permanentno formira nove mlade umetničke snage - ovaj umetnički “Olimp” nad “srpskom Atinom”  čuva autonomiju umetničkog stvaralaštva i definiše autentična umetnička svedočenja o svetu i vremenu u kome živimo, navodi Stepanov. Prezentovanjem vlastitog rada ovi umetnici, po njegovim rečima, aktivno su uključeni u likovni život Novog Sada doprinoseći njegovom statusu jednog od najznačajnijih umetničkih centara u našoj zemlji.


Radovi 33 umetnika

Na izložbi će učestovati 33 umetnika sa 52 rada -Gordana Avdić, Zoran Babin, Ivana Bjelica, Jelena Bjelica, Radule Bošković, Igor Cvejanović, Vojislav Dević, Branislav Dobanovački, Gojko Đurović, Dragana Gajić, Marijana Gvozdenović, Bojan Kiriyić, Ivana Kosanović, Jelena Kovačević, Dragan Kurucić, Ferenc Maurits, Miodrag Miljković, Milena Miškov, Slobodan Mojak, Slobodan Bata Nedeljković, Miroslav Nonin, Ana Leda Pop, Pavel Pop, Borivoj Popržan, Aleksandra Radošević, Branislav Radošević, Srđan Soldatović, Duško Stojanović, Vladislav Šešlija, Predrag Šiđanin i Maja Buyarov, Andreja Baćo Vasiljević i Branka Veselinović.


Na ovoj izložbi predstavljaju se akteri klasične ateljejske ili štafelajske umetnosti i kako navodi Stepanov prevaladavaju oni koji sopstveno viđenje, doživljavanje i proživljavanje sveta zasnivaju na autentičnim slikarskim (boja-kolorit, linija-crtež, materija) i skulptorskim elementima (materijal, masa, prostor) kako bi ostvarili vlastite poetske, metaforičke i filozofske zaključke koji posmatraču mogu pomoći da se snađe u vremenu nesigurnosti, neemocionalnosti i sve naglašenije dehumanizacije... Kako primećuje očigledno je da prirodi klasičnog ateljea nije bliska atmosfera digitalne i medijske umetnosti te na izložbi “Likovnog kruga” takve umetnosti nema u njenoj autentičnoj pojavnosti. Ipak, Stepanov skreće pažnju na najčešći “dodir” sa tim novim načinom interpretiranja i promišljanja sveta koji se ostvaruje u domenu grafike i fotografije, dakle u onim medijima koji svoj tehnicistički karakter proširuju novim tehnološko-medijskim postupcima. Kao inovativno na ovoj izložbi on navodi prisustvo ostvarenja primenjenih umetnosti, a što itekako naglašava njenu imanentnost u našem svakodnevlju. Svaki od 33 umetnika nudi vlastito viđenje sveta te, kao i sve druge grupne izložbe, i ova predstavlja skup najrazličitijih poruka.

Obe postavke će moći da se pogledaju do 5. decembra.

 

 N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar
Dodela nagrade Youth Heroes u KS „Svilara“

Dodela nagrade Youth Heroes u KS „Svilara“

14.11.2019. 21:19 21:20
Festival „Tanc plac” u KC „Svilara“ i Gimnaziji „Laza Kostić“

Festival „Tanc plac” u KC „Svilara“ i Gimnaziji „Laza Kostić“

03.09.2019. 12:47 12:49
Počinje obnova Kineske četvrti, „Svilara“ otvara vrata 23. oktobra

Počinje obnova Kineske četvrti, „Svilara“ otvara vrata 23. oktobra

12.10.2018. 18:38 18:42