Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

In memoriam Sten Li, legenda američkog stripa (1922-2018)

18.11.2018. 08:38 08:42
Piše:
Izvor: Sten Li  Foto: AP Photo/Reed Saxon, File

Rođen je 1922. godine kao Stenli Martin Lajbner, u porodici rumunskih Jevreja. On  je prvi u svojoj porodici rođen na američkom tlu, i to ni manje ni više nego na Menhetnu, u Njujorku.

Teško je uopšte zamisliti kako bi pop-kultura izgledala bez velikog uticaja Stena Lija, jedne  od najvećih legendi američke i svetske strip scene, čoveka koji je osmislio i učestvovao u stvaranju likova Spajdermena, Ajronmena, Halka, Fantastične četvorke, Tora, Antmena, Iks-mena, i mnogih drugih. Međutim, Sten Li je tokom šezdesetih zamalo dao otkaz i bio na korak od toga da zauvek napusti karijeru strip scenariste i urednika.

Rođen je 1922. godine kao Stenli Martin Lajbner, u porodici rumunskih Jevreja. On  je prvi u svojoj porodici rođen na američkom tlu, i to ni manje ni više nego na Menhetnu, u Njujorku. Pošto je očeva krojačka radnja doživela težak udarac za vreme Velike depresije, Sten Li je ubrzo po završetku srednje škole počeo da se bavi različitim poslovima, sve vreme sanjajući da postane pisac. Pre nego što je postao urednik i scenarista u Marvelu, radio je kao razvodnik u pozorištu na Brodveju, sekretar u fabrici pantalona, raznosač sendviča, ali i pisac nekrologa. Kasnije je u intervjuima pričao kako je vežbao svoj stil pisanja na izmišljenim nekrolozima poznatih ličnosti koje su tad bile žive. „Ako neko sad drži moj nekrolog u fijoci, znam da sam uspeo“, našalio se tad.

Kada je ušao u svet stripa, prvo kao scenarista, zatim i kao urednik, počeo je da se potpisuje pseudnimom Sten Li, jer ga je, kako je priznao, bilo sramota da se njegovo ime povezuje sa onim što je važilo za jeftinu zabavu za klince. Uz to, tada je još uvek verovao da će napisati veliki američki roman, i nije želeo da se njegovo pravo ime budućeg klasičnog pisca pojavljuje u kontekstu stripova. Naravno, ironični obrt bio je u tome što je mnogo godina kasnije, Stenli Lajbner čak i zvanično, pred zakonom, promenio svoje ime u Sten Li.

U intervjuima je pričao kako je vežbao svoj stil pisanja na izmišljenim nekrolozima poznatih ličnosti koje su tad bile žive. „Ako neko sad drži moj nekrolog u fijoci, znam da sam uspeo“, našalio se tad

Nakon više od 20 godina u Tajmli komiksu, koji će kasnije postati Marvel, Li je bio teško frustriran karijerom. “Niko izvan našeg malog kruga nije imao nijednu lepu reč o stripovima. Stripovi su za javnost bili na samom dnu“, naveo je u svojim memoarima iz 2002. godine. I bilo je puno dobrih razloga za to – superheroji su bili dosadni, bez ikakve jasnije karakterizacije sem želje da se bore protiv loših momaka. Odnosi među likovima bili su statični i površni. Tada je rekao svojoj suprugi da će zauvek napustiti karijeru u stripovima. Ona mu je dala savet koji mu je promenio život: „Ako već planiraš da to uradiš, pre toga osmisli strip kakav ti se pravi, sa temama i likovima koji su ti zanimljivi, jer nemaš šta da izgubiš“.

Tako je nastala Fantastična četvorka – strip o običnim ljudima, sa običnim problemima i manama, koji su, doduše, imali neobične poslove superheroja. Nikad pre toga niko nije pomislio da u stripove ubaci ozbiljnu emocionalnu dubinu, priče o složenim odnosima među likovima, banalne probleme iz života, niti povremenu čamotinju obične svakodnevice. “Fantastična četvorka“ objavljena je u novembru 1961,  i preko noći postala hit.

Ipak, mnogi smatraju da je za Lijev nagli uspon u karijeri najzaslužniji Piter Parker, odnosno Spajdermen. Od svih Marvelovih junaka, on je nabliži simpatičnom klincu iz komšiluka; Piter Parker daje sve od sebe da čuva svoj grad od negativaca, ali to mu nikako ne pomaže u problemima sa bubuljicama ili šefom, niti mu olakšava da nađe devojku. Zapravo, većina njegovih junaka bili su autsajderi dobrog srca, daleko od savršenih ljudi, likovi s kakvim je publika želela i mogla da se identifikuje.

Nastasja Pisarev

Autor:
Pošaljite komentar
Preminuo tvorac Spajdermena, Ajronmena, Hulka...

Preminuo tvorac Spajdermena, Ajronmena, Hulka...

12.11.2018. 21:10 21:13