Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KROZ NOVOSADSKE GALERIJE Izložbe linoreza, slika i skulptura

19.02.2018. 12:36 12:38
Piše:
Izvor: pixabay.com

U Galeriji SULUV-a na Bulevaru Mihajla Pupuna, večeras u 19 časova otvara se izložba linoreza novosadske umetnice Jasne Gulan.

- Grafike iz ciklusa “Crna selekcija  nastale su kao rezultat beskonačnih mogućnosti igre na polju eksperimentalnog područja crnog. Kompozicije velikih formata, izvedene u tehnici linoreza pomoću samo jedne matrice – pravougaonika, predstavljaju ispitivanje fenomena crnog kroz traganje za apsolutno crnim. Ovi eksperimenti proizveli su različite derivate crnog iz realne potrebe da crno bude crno u odnosu na nešto. U te svrhe primenjen je postupak degradacije crne boje, koji podrazumeva njeno postepeno prosvetljavanje, čime tamni pravougaonici dobijaju ulogu eha prvobitnih crnih tonova od kojih su nastali i postaju sivi - kaže autorka o svojim novim radovima.

Jasna Gulan (Novi Sad, 1976) diplomirala je 2002. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedra za grafiku, u klasi prof. Slobodana Kneževića, pod čijim mentorstvom je magistrirala 2007. Od 2004. zaposlena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu kao slikar-konzervator, viši stručni saradnik. Od 2017. je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Višnje Petrović.

Izložba će trajati do 2. Marta

Svetlo tehnologija

U Klubu „Tribina mladih”, Kulturnog centra Novog Sada u Katoličkoj porti večeras u 19, 30 časova otvara se izložba slika Ivana Milenkovića pod nazivom „Svetlo tehnologija”. Na slikama su portreti ljudi zagledanih u svoje uređaje, laptopove, tablete, mobilne telefone, gde je jedini izvor svetlosti svetlo monitora ili displeja. Na ovim portretima fokus je na svetlosti koja je ključni element slikarstva. Njom se ne dočarava samo atmosfera, već mnogo više, ona oslikava sam duh vremena jedne epohe. Iako je na ovim portretima jedini izvor svetlosti onaj sa monitora, osvetljenje je ipak na svakoj slici potpuno drugačije i gradi specifičnu atmosferu hermetičnih virtuelnih svetova u koje su portretisane osobe zatvorene, ili su se svojevoljno zatvorile- navodi se u najavi izložbe.

Ovim slikama Ivan iznosi svoje zapažanje o savremenom kulturološkom fenomenu koji se karakteriše sve većim odsustvom direktne interpersonalne (“oči u oči“) komunikacije među ljudima, i u kojoj zapravo posreduje tehnički uređaj. On kroz svoje slike ne daje ni pozitivnu ni negativnu kritiku društva, iako to jeste jedan suštinski ozbiljan društveni problem i kulturološki fenomen, već oslikava postojeće stanje stvari. Portreti su rađeni prema fotografijama uhvaćenim u spontanom trenutku, nisu inscenirani.

Izložba traje do 4. marta.

Priča o apsurdu

Izložba skulptura i objekata Mirjane Blagojev pod nazivom „Transparentnost i refleksija / priča o apsurdu biće otvorena večeras u 20 časova u Malom likovnom salonu, Bulevar Mihajla Pupina 9. Na izložbi će biti predstavljene skulpture i objekti u kojima se autorka bavi straživanjem fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo.

- Radovi su deo istraživanja koje sprovodim na doktorskim studijama i baziraju se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove ispitujem i dvostruko značenje reči refleksija - kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme. Ono što im je zajedničko jeste pojam apsurda, koji postavljam kao polazište za dalje čitanje dela- kaže autorka.

Mirjana Blagojev je diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. a i magistrirala 2007. na temu „Pokušaj spajanja naizgled nespojivog - igra sveta u svetu igre“. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strazburu, Francuska, na smeru Objekat-staklo 2005. Docent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo.

Izložba će trajati do 3. marta. 

N. P.

Autor:
Pošaljite komentar