Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VELIKI KONCERT U NS Muzički biseri na nekadašnjem korzu

13.09.2018. 16:07 16:09
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Branislav Lučić

NOVI SAD: Bisere operske i simfonijske muzike Novosađani će moći da slušaju u subotu od 20.21 čas, pod otvorenim nebom Bulevara Mihajla Pupina, ispred zdanja Banovine, na mestu gde je nekada bio korzo.

Otuda i istoimeni naziv ovog koncerta “Korzo”, upriličenog povodom obeležavanja jubilarnih 40 godina od osnivanja Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin u Novom Sadu.

Uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Kojića, na ovom koncertu će nastupiti solisti Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin: Radoslava Vorgić-Žuržovan, sopran, Danijela Jovanović, sopran, Emilija Minić, sopran, Dragana Radaković, sopran, Nikola David, tenor, Vasa Stajkić, bariton, i Dejan Heraković, bas-bariton.

Oni će izvesti arije i odlomke iz dela Bizea, Mocarta, Pučinija, Rosinija, Šostakoviča, Verdija, Hačaturijana, Kalmana, Markeza, Bernštajna i Stevana Hristića.

      Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu je na konferenciji za novinare istakao da je 40 godina ovog fonda svakako značajan jubilej za naš grad i da zavređuje širu pažnju javnosti.

„Fond nas kontinuirano podseća na veličinu ljudskog dela Melanije Bugarinović, koja je sve što je posedovala, zaveštala Gradu Novom Sadu i na taj način pokrenula jednu uspešnu, kvalitetnu, lepu priču, koja traje i danas. To je priča novosadskih umetnika, stipendista Fonda, koji su na taj način dobili priliku da se dodatno razviju, da razviju svoje potencijale, ali i da razvijaju i kulturu i umetnost Grada Novog Sada, i da je dalje šire“, rekao je Dalibor Rožić, podsećajući na našu veliku opersku umetnicu po kojoj ovaj fond nosi ime.

Ovim koncertom se ujedno završava i festival NEO, realizovan u okviru platforme „Kaleidoskop kulture“o kojoj je govorio direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, podsećajući da je od 25. avgusta do 30. septembra, sa više od hiljadu umetnika, 400 programa , 80 lokacija, u saradnji sa 60 organizacija, započeo jedan novi krug u pripremi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, te da je “Korzo” deo tog bogatog sadržaja. On je pomenuo da je bina za ovaj spektakl specifična i jedinstvena u regionu, a postavljena je na mestu na kojem je morala da bude.

Nije moglo drugo mesto, kako je istakao Milenković, i to ne samo zato što je godina evropskog kulturnog nasleđa, i što je to mesto gde Novi Sad, kako je naveo Milenković, dobija jedno novo evropsko lice na početku 20. veka, zahvaljujući Dragiši Brašovanu koji je projektovao Banovinu 1938, a šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka je bilo kultno mesto mladih Novosađana.

„Pre svega smo odlučili da pokažemo da li i koliko nam je kultura važna“, rekao je Milenković, dodajući da bi udarna vest u medijima možda mogla da bude kad bi Bize, Šostakovič, Rosiniji i Pučini, bar na tren zatvorili žilu kucavicu Grada Novog Sada u ovoj čuvenoj saobraćajnici.

„Ako je i tako, blago ovom gradu, jer se svrstao među velike evropske metropole i druge evropske prestonice kulture koje to jesu, a ne samo koje to žele da budu“, veli Milenković.    

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar je istakao zadovoljstvo što su deo, odnosno svojevrsna karika u lancu svih organizacija koje su okupljene oko “Kaleidoskopa kulture”. Ovaj orkestar će, kako je rekao, biti natransparentija i najbrojnija karika na ovom koncertu, koji je uvertira pred otvaranje njihove sezone.

Po rečima Siniše Bokana, predsednika Upravnog odbora Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin, sinergijom između svih aktera umetničke muzičke scene u Novom Sadu, došlo se do veoma reprezentativnog koncerta kojim će na dostojan način biti obeležen značajan jubilej Fonda.

Nekadašnji stipendisti Fonda Danijela Jovanović i Nikola David su bili složni u oceni da im je to bila velika časti pomoć na početku karijere. To nije bila samo finansijska pomoć, kako je napomenula Danijela Jovanović, nego i podsticaj, dokaz da sav rad i trud ima smisla. Nikola David naglasio je da stipendisti ovog fonda treba da se ponose time što su dobili mogućnost da to postanu.     

N. Pejčić

  

     

 

Autor:
Pošaljite komentar