Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Novosadskom muzičkom letu Serano, Amira, ABBA, NBB

24.05.2023. 10:47 11:02
Piše:
Izvor: Ilustracija/pixabay.com

Tradicionalna koncertna manifestacija Novosadsko muzičko leto ove će godine, zahvaljujući saradnji Muzičke omladine Novog Sada i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, te podršci Grada, ponuditi publici pet vrhunskih programa u rasponu od klasike do etno-džeza i popa, i to u jednom pomalo zaboravljenom prostoru - dvorištu OTP banke, negdašnjoj bašti Doma JNA.

Otvaranje je najavljeno za 21. jun, Svetski dan muzike, koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra i slavnog španskog virtuoza na usnoj harmonici Antonija Serana, pod dirigentskim vođstvom maestra Alana Bjelinskog, dobro znanog novosadskoj publici zahvaljujući nastupima sa Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom.

Iako jedno od najvećih imena savremenog yeza, Serana odlikuje i to što se njegova usna harmonika pođednako dobro kreće i na drugim muzičkim terenima, poput popa ili klasične muzike, što potvrđuje niz zajedničkih projekata sa različitim umetnicima, kao što su gitarista Pako de Lusija, trubač Vinton Marsalis i kolege mu po instrumentu Tuts Tilemans, sve do soprana Barbare Hendriks i tenora Plasida Dominga, te brojnih simfonijskih orkestara. Na programu Seranovog koncertsa sa VSO su dela Astora Pjacole, Feliksa Mendelsona, Džordža Geršvina...


Jedan koncert u Sinagogi

Nastup ruske pijanistkinje Marine Hudih jedini je koncert u okviru Novosadskog muzičkog leta planiran za zatvoreni prostor, odnosno Sinagogu. reč je, zapravo, o interdisciplinarnom i interaktivnom projekatu, kojiće zanimati slušaoce naklonjene savremenoj muzici i modernom načinu prezentacije. Jer, po rečima same pijanistkinje, ovo je „projekat na raskrsnici koncerta, performansa i meditacije”, u kojem se prepliće i spaja muzika Arva Perta, Džona Adamsa i Đerđa Ligetija. Koncert je planiran za 29. jun. Inače, ulaznice za sve koncerte su u prodaji na biletarnici Gigs Tiksa (Kralja Aleksandra 12 – Tržni centar „Pariski magazin“) radnim danima i subotom od 9 do 19.30, kao i on-lajn na linku: https://new.gigstix.com/koncerti/.


Sledeći koncert u okviru NML planiran je za 24. jun, kada će Novosađani ponovo biti u prilici da uživaju u saradnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod upravom maestra Mikice Jevtića i Amire Medunjanin, bosanske Bili Holidej, kako je često najavljuju, iako ona sama ne voli tu vrstu poređenja („Aman, jedna je Bili Holidej“).  Međusobna naklonost između ove dive sevdaha i novosadske publike razvila se već nakon njenog prvog nastupa, u Vrtu Srednjoškolskog doma pre koju godinu, i samo je jačala kroz koncerte u Sinagogi, na Nomusu... da bi vrhunac dosegla upravo na nastupima sa VSO. Amira nikada nije krila da je Novi Sad posebno mesto u koje se bez ostatka rado vraća. I da se ovde uvek trudila da bude drugačija. „Ne bih volela da ljudima postanem dosadna, jer dosada je jedina stvar koju u životu ne volim”, ispričala nam je. Tako će i ovaj put njen koncert biti drugačiji od svih dosadašnjih u Novom Sadu - sa posebnom plej-listom i na otvorenom.    

Sledeći veliki koncert u bašti OTP banke predviđen je za 30. jun. Biće to, zapravo, svojevrsna igranka pod nazivom "Dancing Ljueen", za koju su zaduženi Zrenjaninska filharmonija i ABBA Real Tribute bend. Naravno, u pitanju je sad već čuveni projekat „ABBA Symphonic Shonj”, koncipiran kao šetnja kroz najveće hitove legendarne švedske grupe, ali zaogrnute simfonijskim ruhom. Podsetimo, grupa ABBA je samo u periodu od 1972-1982. prodala više od 400 miliona albuma, a čak je i njihov prošlogodišnji povratnički album “Voyage” srušio mnoge rekorde.  Agneta Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Anderson i Anni-Frid Lyngstad su eksplodirali na svetskoj muzičkij sceni nakon pobede na takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Njaterloo”, nakon koje su usledili brojni hitovi poput „S.O.S” , „Mama Mia”, "Money, Money, Money" , "Knonjing Me, Knonjing You", "Take a Chance on Me", "Chiquitita",  "Fernando", "Voulez-Vous", „Gimme! Gimme! Gimme!”... Autor aranžmana za VSO je novosadski kompozitor Svetozar Nešić, a Zrenjaninska filharmonija je sa ABBA turnejom već napravila ogroman uspeh u Italiji i regionu, napunivši sale u Torinu, Milanu, Bergamu, Udinama, Varaždinu, Rijeci, Kopru, Celju, Ljubljani ... dva puta čuvenu zagebačku dvoranu „Lisinski”, a nedavno i beogradski stadion na Tašmajdanu.

Finale Novosadskog muzičkog leta biće u znaku Novosadskog big benda, koji ove godine obeležava dve decenije umetničkog rada. Na svečarskom koncertu na otvorenom, koji je zakazan za 3. jul,  NBB će povesti publiku u veliku filmsku avanturu. Uz odabrane instrumentalne soliste iz orkestra i gostujuće vokale – Nevenu Reljin i Matiju  Zanatu, Novosadski big bend i njihov dirigent i aranžer Fedor Vrtačnik provešće kroz evoluciju filmske muzike, od nemog filma do aktuelnih svetskih blokbastera, izvodeći poznate melodije iz nezaboravnih ostvarenja kao što su Kum, Život je lep, Džejms Bond, Ratovi zvezda, Nemoguća misija... prilagođene zvuku vrhunskog revijskog orkestra

M. Stajić



 

Autor:
Pošaljite komentar