Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU: PITER BEJVOTERS, PEVAČ BENDA „PETER AND THE TEST TUBE BABIES” Uvek se rado vraćamo u Novi Sad

15.02.2024. 12:13 16:51
Piše:
Izvor: Eckhard Joite

Malo je bendova oko kojih pank publika nema podeljeno mišljenje, a jedan od takvih svakako je Peter and the Test Tube Babies, koji se posle deset godina u subotu 17. februara vraća u novosadsku „Fabriku”, u sklopu turneje koja obuhvata još koncerte u Austriji, Sloveniji i Slovačkoj.

Tim povodom razgovarali smo s pevačem benda iz Brajtona, Piterom Bejvotersom.

Dugo je Novi Sad čekao na PTTB do 2007. a onda je to nezaboravno veče 9. maja ostalo duboko urezano u pamćenje poštovalaca vašeg benda.

- Taj 9. maj, Dan pobede 2007. bio je neverovatan, nezaboravan. Svakako je bio jedan od najvećih koncerata koje smo ikada imali. Pun trg i sjajnu publiku koja je napravila atmosferu za pamćenje, pamtiću zauvek.

Usledilo je još nekoliko koncerta u Novom Sadu: 2008. na festivalu„To Be Punk”, 2013. u „Fabrici“, a bila su i dva nastupa na Egzitu i svaki je bio priča zasebe, bez obzira na personalnu postavu. Koju ekipu nam sada dovodiš?

- Nažalost, Derek ove godine neće nastupati sa nama zbog zdravstvenih problema jednog člana uže porodice. Gitaru će umesto njega svirati Agro. Uostalom, sećate gase i sa koncerta na Trgu slobode 9. maja 2007. Bubnjar Sem je sa nama već deceniju, dok je jedini novi član basista Majk, koji nam se pridružio prošle godine. On je nekada svirao sa bendom English Dogs.


„Fiskalni račun” za zagrevanje

Lokalnu podršku gostima iz Engleske pružiće „Fiskalni račun” iz Bečeja. Početak koncerta najavljen je za  21 čas.


„Ključ grada” Novog Sada, svečano ti je uručila mlađa ekipa novosadskih pankera, kao poseban prijateljski gest. Kakav je osećaj vraćati se u sredinu, koja te voli i poštuje?

- Pa, nisam znao da me ljudi u Novom Sadu vole i poštuju, ha-ha-ha! Zapravo, velika mi je čast i zadovoljstvo što ponovo dolazim u NoviSad. To je jedan od mojih omiljenih gradova u koji se uvek rado vraćam. Drago mi je i što ću sresti starog prijatelja Igora (Todorovića, programskog urednika SKCNS). Šteta je samo što se nećemo duže zadržati.

Koncertno ste aktivni, pre nekoliko godina objavili ste studijski, a prošle godine i živi album, što znači da niste umorni i da ni tebe, a ni bend, entuzijazam ne napušta. Nekada si maštao o plovidbi brodom po Dunavu i turneji po dunavskim gradovima, da li ti se, makar, približno ostvario san i kakvi su vam dalji planovi?

- Taj san o plovidbi Dunavom još uvek je neostvaren. U prethodne dvegodine napisao sam nekoliko pesama koje odražavaju lične traume koje sam proživeo u tom periodu. Stvarno su mi prethodne dve godine bile veoma teške. Ova, 2024. već deluje mnogo bolje. Znatno sam srećniji i pozitivno gledam na budućnost. Kada nam se Derek ponovo pridruži verujem da ćemo ući u studio i snimiti pesme za novi album.


Predstavljena nova izdanja SNP-a

Nova izdanja Srpskog narodnog pozorišta, knjige „Repertoar Opere SNP-a”, i zbirka „Drame Laze Telečkog”, koju je priredio upravnik te ustanove Zoran Đerić, kao i dva poslednja broja časopisa „Pozorište”, predstavljena su juče u našem najstarijem teatru. „ Knjigom Drame Laze Telečkog, koju sam priredio povodom 150 godina od smrti čuvenog glumca i reditelja, pokrenuli smo novu ediciju pod nazivom Dramska baština, u nadi da ćemo nastavi tradiciju objavljivanja dela koja su imala premijeru ili su na neki način bila vezana za naše pozorište, ali su ostala neobjavljena ili nedovoljno poznata”,  istakao je Đerić. O knjizi „Repertoar Opere SNP-a”, u kojoj je predstavljen i analiziran period u radu ove umetničke jedinice tokom prethodnih 25 godina, od 1997. do 2022, autorka Ivana Ilić Kiš, kaže da je u pitanju prečica za buduće istraživačke poduhvate. Nemanja Sovtić, koji je sproveo istraživanje, repertoar je grupisao na standardni, koji uključuje dobro poznata dela iz 18. i 19. veka i vanstandardni, koji podrazumeva savremeno stvaralaštvo iz 20. i 21. veka, i dela iz nacionalne baštine. „Značajan segment ovog istraživanja jeste i statistička obrada ovih kategorija, zahvaljujući kojoj smo, prvi put, dobili svojevrsnu sliku ukusa novosadske publike”, zaključio je Sovtić.

A. Mandić


Šta da očekujemo u subotu u „Fabrici” i kakvu poruku šalješ publici?

- Naša poruka uvek je ista, zabavljajte se i poštujte jedni druge. Nadam se da će svi uživati u našem nastupu, a potom idemo negde na afterparti!

Sava Savić

Autor:
Pošaljite komentar