Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Književni festival Krokodil od 28. do 30. avgusta

10.08.2020. 14:56 14:59
Piše:
Izvor: Fetival Krokodil Foto: promo

BEOGRAD: Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL biće održano 28, 29. i 30. avgusta pod simboličnim nazivom “Remake / Remodel”.

Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, online uključenja i video-projekcije, koje će biti prenošene i onlajn zbog ograničenog broja posetilaca.



Kako su objasnili organizatori, s obzirom da već neko vreme, zbog pandemije virusa Covid-19, živimo u ambijentu takozvane "nove normalnosti" i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo im je postalo jasno da su za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju.



“Stoga festival s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene”, porućuju organizatori.



U petak 28. avgusta od 20 sati, tokom prve večeri festivala, predstaviće se autorke iz Srbije i regiona kao što su Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković.



Putem video linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.



Druge večeri festivala od 20 sati predstaviće se Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović.



Putem video linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.



Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.



I ove godine, festival Krokodil će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.



Debatni program održaće se u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11 sati u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.



U subotu od 11 sati debatni program otvoriće razgovor "Egzil u drugi jezik" u okviru koga će se debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.



Nakon ove debate sledi debata “Osvajanje slobode” u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.



U nedelju 30. avgusta u 11 sati održaće se debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.



Nakon ove debate sledi debata “Solidarnost” posvećena nedavnoj eksploziji koja je nedavno potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom.



Govoriće se o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.



Četvrtu godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter.



Ove godine prikupljaće se sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova.



Putem platforme donacije.rs predstaviće humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut.



U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen, te je potrebno unapred se prijaviti na [email protected]



Celokupan program biće prenošen i uživo na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici, kao i na zvaničnom sajtu.



Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom KOVID-19, program ovogodišnjeg Festivala je besplatan, ali organizatori pozivaju da svi zaintersovani izvše simboličnu donaciju na račun Udruženja.



Festival su pomogli: Muzej Jugoslavije, Evropska Unija kroz program Kreativna Evropa i projekat Reading Balkans, Traduki, Nacionalna platforma Srbija stvara, Prostoria.

Autor:
Pošaljite komentar
Isidora Bjelica, književnica, kolumnista i veliki borac

Isidora Bjelica, književnica, kolumnista i veliki borac

06.08.2020. 09:03 09:06
Vladimir Pištalo, književnik: Život u paklu nesigurnosti

Vladimir Pištalo, književnik: Život u paklu nesigurnosti

01.08.2020. 12:26 12:29
Siniša Tucić, književnik: Kada Don Kihot piše o Servantesu

Siniša Tucić, književnik: Kada Don Kihot piše o Servantesu

01.06.2020. 13:08 13:11