Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA OD 19. DO 27. OKTOBRA Zemlja gost Kuba

27.09.2024. 11:44 13:17
Piše:
sajam knjiga
Foto: Youtube Printscreen/ Pajina svaštar

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 19. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Reč je slobodna", a zemlja počasni gost je Kuba, najavili su danas organizatori.

Predsednik Odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je sajam "jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji". Prema njegovim rečima, prošle godine je bilo skoro 200.000 posetilaca, a na 67. Sajmu knjige se očekuje približan broj, uz oko 400 izlagača.


"Lepi su dani kad dođete na sajam i vidite hiljade mladih ljudi koji kupuju knjige", naglasio je Kovačević. Ambasador Kube Lejde E. Rodriges Hernandes se zahvalio Ministarstvu kulture Srbije i organizatorima sajma na odluci da njegova zemlja bude počasni gost, dodavši da je čast učešće "na velikom i značajnom sajmu knjige, ne samo za Srbiju".


"Učešće Kube govori o visokom stepenu odnosa Srbije i Kube, koji su tradicionalno prijateljski i sve bolji. Knjiga je važna stvar u životu mnogih Kubanaca i Srba. Na Kubi je sajam knjiga nacionalni praznik, a knjiga je kao velika misterija koju treba da odgonetnemo svakog dana", naveo je Hernandes. Prema njegovim rečima, delegaciju Kube činiće kubanski ministar kulture, direktor Kubanskog instituta za knjigu, kao i neki od najrenomiranijih pisaca i pesnika, i predstavnici izdavačkih kuća.

sajam knjiga
Foto: Youtube Printscreen/ Pajina svaštara


Umetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Sanja Milić je najavila da će inostrani gosti sajma biti pisci Nataša Rogelja iz Slovenije, David Unger iz Gvatemale i Sjedinjenih Država, i Britanac Toni Parsons. Milić je rekla da će sajam imati programske celine "Hiljadu zašto", koja je posvećena književnosti za decu i mlade, "Pesme sunca" posvećenu poeziji, "Atlas opisan nebom" posvećenu piscu Goranu Petroviću (1961-2024), kao i tematsko "Sumnjivo lice", nazvanu po komediji Branislava Nušića.


Koordinator projekta Ljiljana Šoškić je podsetila da je Sajam knjiga manifestacija od značaja za Grad Beograd, "mesto gde se slavi knjiga i susreću sve generacije čitalaca". Prema njenim rečima, Sajam knjige će biti otvoren za posetioce 19. septembra od 10:00, dok je svečano otvaranje u 18:00, Školski dan je 24. oktobar, dok je Porodični dan 21. i 22. oktobra, kada čitava porodica može ući sa jednom ulaznicom. Šoškić je rekla da se sajam održava u tradicionalnom prostoru u Halama 1, 1a, 2a i 4, a "interesovanje izlagača prevazilazi prošlogodišnje i lista učesnika nije još konačna".
 

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar
PRIČA O KNJIGAMA San koji blešti na mesečini
pisanje

PRIČA O KNJIGAMA San koji blešti na mesečini

24.09.2024. 14:07 14:17
DOBRICA ĆOSIĆ, STVARNO I MOGUĆE Knjiga nemira srpskog intelektualca

DOBRICA ĆOSIĆ, STVARNO I MOGUĆE Knjiga nemira srpskog intelektualca

24.09.2024. 13:53 14:02
ZNATE LI ŠTA VAM SVE DECA (NE)ČITAJU? U državnim školama u SAD zabranjeno više od 10.000 knjiga

NEVEROVATNO ŠTA JE SVE NA CRNOJ LISTI

ZNATE LI ŠTA VAM SVE DECA (NE)ČITAJU? U državnim školama u SAD zabranjeno više od 10.000 knjiga

23.09.2024. 19:04 19:07
FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI: Predstave, radionice, izložbe, promocije knjiga

FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI: Predstave, radionice, izložbe, promocije knjiga

U okviru 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u pratećem programu festivala biće organizovane izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice, i razgovori sa laureatima nagrada "Mali princ" i "Oton Tomanić".
18.09.2024. 20:42 20:51