Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI SAD FILM FESTIVAL USKORO NA VIŠE LOKACIJA Ponovo radi letnji bioskop

13.09.2024. 08:26 08:31
Piše:
Филм фестивал
Izvor: dnevnik

Drugi “Novi Sad film festival” biće održan od 18. do 22. septembra. Na više lokacija, publika će moći da pogleda više od 30 filmova iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike, u okviru pet takmičarskih i četiri revijalne selekcije, među kojima je sedam premijera.

Program sadrži i “panel-diskusije koje govore o budućnosti sedme umetnosti i novim tehnologijama, akcentovan industri program kroz koji se gradi značajan prostor za budući produkcioni i koprodukcioni razvoj uz prateći muzički program i gostovanja nekih od kultnih imena iz sveta filmske industrije”.

Ovogodišnje lokacije za projekcije filmova biće Kulturni centar Novog Sada, letnji bioskop u dvorištu KCNS, Srpsko narodno pozorište, Galerija likovne umetnosti - Poklon zbirka Rajka Mamuzića, Gimnazija „Laza Kostić“, bioskop “Arena sinepleks”, knjižara “Zenit buks” i Kulturna stanica “Svilara”.

- Festival je prošle godine rođen, i ovo je sada prvi korak koji pravimo konkrentije. Uspeli smo da održimo strukturu, program i energiju - napomenuo je na jučerašnjoj konferenmciji za novinare Vanja Hovan, direktor “Novi Sad film festivala”, predstavljajući selekcije, ali i koncept koji nastoje da što više razviju.

S obzirom na to da se u Novom Sadu, koji je izrastao u značajan IT centar, kada je u pitanju filmska industrija najviše radi na filmskim animacijama i vizuelnim efektima, Vanja Hovan je naveo da su ove godine uveli selekciju “Gejm sinematiks”, smatrajući da je to i naša šansa za prepoznatljivost i proboj u ovim oblastima, čak i šire, u regionu jugoistočne Evrope.

Po rečima Milete Poštića, predsednika žirija selekcije “Gejm sinematiks”, ona povezuje IT, gejming i film, i sadrži devet filmova. Poštić je podsetio na to kako se Novi Sad razvijao i kao IT centar, ali i grad u kojem je bilo sve više studija koji su počinjali da se bave drugim oblastima, pa i filmskom umetnošću.

Selektor glavne takmičarske internacionalne selekcije Nikola Spasić je naveo da se ove godine u koncipiranju programa nekoliko stvari izdvojilo u prvi plan:

- Na prvom mestu je to komunikativnost filmova jer, da bi imali festival, morate da imate i publiku, što često festivali zaboravljaju. Mi ne pravimo festival samo za esnaf, nego želimo da napravimo festival koji će komunicirati sa esnafom, ali koji će i komunicirati sa malo širom publikom, nego što je to uobičajeno na domaćim festivalima. Takođe nam je bilo važno da imamo filmove van evropskog kontinenta. Ove godine je fokus bio na zemlje nekadašnjih nesvrstanih. Fokus nam je bio i na koprodukcijama, tako da filmovi, koji čine glavni takmičarski program, ove godine ih je osam, za dva više nego prošle, dolaze iz Saudijske Arabije, Egipta, Indije, Češke, Španije, Makedonije, Srbije i Hrvatske, i većina su koprodukcije.

Tri laureata festivala

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade istaknutim stvaraocima i autorima. Zoran Perišić, reditelj vizuelnih efekata, dobitnik Oskara za tehnička dostignuća za legendarni film “Supermen”, laureat je nagrade za doprinos internacionalnom razvoju animacije i vizuelnih efekata, a čuveni mađarski reditelj Ištvan Sabo, čiji je film “Mefisto” dobitnik Oskara za najbolje strano ostvarenje, lauerat je nagrade za doprinos internacionalnoj kinematografiji. Direktor “Novi Sad film festivala” Vanja Hovan dodao je i da je laureat za doprinos nacionalnoj kinematografiji  glumica Olivera Katarina.

 

Na svečanom otvaranju biće prikazan film iz internacionalne takmičarske selekcije “Voj, voj, voj” egipatski kandidat za Oskara, u režiji Omara Hilala, koji će, po rečima Vanje Hovana, biti gost festivala i sa kim će biti upriličen razgovor.

Revijalnu selekciju “A Sad Novi” čine domaći filmovi “Nedelja” Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića, o životu pevača Džeja Ramadanovskog, zatim “Za danas toliko” Marka Đorđevića, i animirani film “Korak” Igora Pavlovića.

U revijalnoj selekciji „Eko filma” su “Flotacija”, u režiji Eluned Zoi Aiano i Aleksandre Tatić, zatim “Podvodni metropolis”, autora Dragana Milutinovića, i ,,Priča jedne mladice”, rediteljke Jovane Milanko, koja je i autorka kratkometražnog ostvarenja “Dijamanti dubina”.

Festival se završava 22. septembra muzičkim programom - koncertom Bože Vreća i “Kamerate Novi Sad” u Srpskom narodnom pozorištu.

Tekst i foto: N. Pejčić

Izvor:
dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
NA SEDMOM „KARLOVCI FILM FESTIVALU” „Dan za nas” najbolji film

NA SEDMOM „KARLOVCI FILM FESTIVALU” „Dan za nas” najbolji film

27.08.2024. 09:45 09:52
LAUREAT JEDAN OD PRVIH SRPSKIH OSKAROVACA Nova filmska ostvarenja na Novi Sad film festivalu od 18. do 22. septembra

LAUREAT JEDAN OD PRVIH SRPSKIH OSKAROVACA Nova filmska ostvarenja na Novi Sad film festivalu od 18. do 22. septembra

20.08.2024. 11:28 11:36
U čast čarolije pokretnih slika OTVOREN 30. SARAJEVO FILM FESTIVAL

U čast čarolije pokretnih slika OTVOREN 30. SARAJEVO FILM FESTIVAL

16.08.2024. 23:31 23:42