Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U čast čarolije pokretnih slika OTVOREN 30. SARAJEVO FILM FESTIVAL

16.08.2024. 23:31 23:42
Piše:
Izvor: Ilustracija/Youtube Printscreen/BHRT

SARAJEVO: Svečanim uručenjem „Srca Sarajeva“ palestinskom reditelju Eliju Sulejmanu i svetskom premijerom filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića večeras je otvoren 30. Sarajevo film festival.

Sulejmani je prošetao crvenim tepihom i fotografisao se za medije, a na svečanosti u Narodnom pozorištu je rekao da je nagrada koju je dobio na jubilarnom festivalu "došla u pravi trenutak".

Srca nema nikad dovoljno, ovo je pravi trenutak i sada nosim ovo srce sa sobom. Pokušaću kad dođem kući da transplantiram ovo srce da moje bude još veće. Hvala što ste ovde i što delite ovo srce sa mnom, poručio je Sulejmani koji je ovu nagradu dobio za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Palestinski reditelj najavljen je videom u kojem su gledaoci imali priliku da se prisete  njegovih filmskih ostvarenja kao što su "Sedam dana u Havani", "To mora biti raj", "Vreme koje ostaje" i drugih.

U sklopu programa "Posvećeno" biće prikazana retrospektiva Sulejmanijevih izabranih filmova.

Direktor festivala Jovan Marjanović je na otvaranju festivala istakao da "ova jubilarna godina pokazuje tri decenije posvećenosti prikazivanja najkvalitetnijih filmova".

 

Svet u kojem smo danas nije onakav kakav smo zamišljali da može da bude kad je festival nastajao. Naša iskustva proteklih trideset godina pokazuje refleksiju na najteža vremena.Gledanje u prošlost podstiče nas da gradimo mostove i stvaramo budućnost kakvu želimo i to je misija festivala. Proslavimo i ove godine čaroliju filma u Sarajevu, rekao je Marjanović.

Na crvenom tepihu pojavio se i reditelj Danis Tanović koji je prošetao sa brojnim članovima ekipe filma "Nakon ljeta".

Srećan rođendan svima nama jer je ovo naš festival. Nadam se da ćete uživati u filmu koji smo predstavili prošle godine. Ako budete uživali onoliko koliko smo mi dok smo snimali film, biće dobro, poručio je Tanović.

 

Premijerno prikazan "Nakon ljeta" u selekciji Open Air dočekan je uz aplauz, a govori o Maji koja dolazi na ostrvo zbog porodičnog nasledstva, ali ostaje duže nego što je planirala zbog nepredviđenih emocija i situacija te se suočava sa brojnim pitanjima iz svoje prošlosti i pronalazi svoj identitet.

Glavne uloge tumače Anja Matković i Uliks Fehmiu.

Selektorka Takmičarskog programa Elma Tataragić je podsetila da SFF, koji traje do 23. avgusta, donosi 53 naslova u konkurenciji "Srce Sarajeva" i tri naslova izvan konkurencije.

U svim programima festivala prikazaćemo 134 regionalna ostvarenja i to Sarajevo film festival čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije i najvećim gestom za sve koji se profesionalno bave audio-vizuelnim stvaralaštvom, rekla je, između ostalog, Tataragić.

U četiri takmičarske selekcije igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma 19 filmova će zabeležiti svetsku, devet međunarodnu, tri evropsku, 23 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Tokom festivala neki od filmova koji će biti prikazani su "Velika sedmica", "Arkadia", "Sveti elektricitet", "Selo pokraj raja", "Redakcija", "Tri kilometra do kraja sveta", "Među bogovima", kao i svetska premijera filma "Majka Mara".

Tokom festivala „Počasno srce Sarajeva“ biće uručeno i glumici Meg Rajan, glumcu Džonu Turturu i reditelju Aleksandru Pejnu.

Oni će na festivalu održati besplatne master klasove kao posebnu priliku za susret s publikom i uvid u ključne aspekte njihovih karijera.

Autor:
Pošaljite komentar
NASTAVLJA SE SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL Naglasak na domaćem i slovenačkom filmu

NASTAVLJA SE SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL Naglasak na domaćem i slovenačkom filmu

12.07.2024. 10:40 10:44