Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MILAN MARIĆ O SERIJI „PAD” Imam osećaj da mi Laušević veruje

21.01.2023. 17:06 17:56
Piše:
Izvor: Firefly Productions Promo

Sukob sa tragičnim posledicama koji se u Podgorici odigrao ’93, a u kojem je učestvovao i glumac Žarko Laušević 30 godina kasnije postao je  okosnica serije „Pad” koja pred gledaoce premijerno stiže večeras na Superstar TV, gde će se i emitovati vikendom od 21 čas.

Serija je nastala na osnovu dela Lauševićeve knjige „Godina prođe, dan nikad”, ali, za razliku od tog književnog dela, ovo najnovije TV ostvarenje nije biografska priča o poznatom glumcu. U ovoj psihološkoj drami pratićemo jugoslovenskog glumca Ivana Maslaća, čije nas učešće u sukobu sa trojicom mladića u Crnoj Gori uvodi u priču o moralnom, duhovnom, ali i fizičkom padu cele jedne zemlje. Ivana Maslaća, koji se suočava sa tim padom u seriji je oživeo glumac Milan Marić.

Budući da je serija inspirisana delom njegovog života, Žarko Laušević je, kako je rečeno na konferenciji za medije, upriličenoj povodom premijere serije, bio uključen u proces stvaranja ove priče, ali nije bio njen aktivni učesnik. Zbog toga se, kako je naglašeno, neće ni oglašavati u javnosti jer je sve odgovore na pitanja dao u svojoj knjizi koja je autorima poslužila za osnovu scenarija. Ipak, kako nam je glumac Milan Marić rekao, Žarko ga je pozvao dok se još pripremao za samo snimanje i kao stariji kolega mu poželeo sreću.

– Iskoristili smo vreme da pričamo o glumačkom poslu, a ono što je meni bilo najbitnije je da sam imao osećaj da mi kaže: „Ja ti verujem”. Čuli smo se i nakon što je Žarko odgledao seriju i veoma sam srećan zbog onoga što sam čuo od njega, a to šta sam čuo neka ostane između nas dvojice – misteriozno je napomenuo na konferenciji za novinare Milan Marić.

Ovaj mladi glumac, koji se već ostvario u ulogama jakih karaktera i likova iz naše bliske istorije, rekao nam je da mu je ovoga puta, u radu na ovom projektu, bilo zanimljivo što je morao da zaroni u lik jednog glumca, a da, pritom, istovremeno pokuša samog sebe da poništi kao glumca kako bi uspeo da napravi jednu sasvim drugu ličnost. Međutim, suštinski ulazak u proces stvaranja lika Ivana Maslaća za njega je značio otvaranje pitanja na koje niko od cele ekipe koja je radila na seriji, ne ume da odgovori.

– Ne znamo šta znači pad. Još kad smo počeli da se pripremamo za ovu seriju otvorilo se pitanje šta je to nama lično pad. Možda zvuči filozofski, ali to je neko pitanje o kom, evo, razmišljamo još uvek intenzivno, ja makar. Otkako se rodite svi vas pripremaju za uspon, a niko vam ne priča šta da radite kad padnete i kako taj pad izgleda. Očigledno je to dosta inspirativna i uzbudljiva tema i nepoznanice, kojima smo mi pokušali da se bavimo, što i jeste bila jedna zamka rada na ovoj „predstavi” – objasnio je Milan Marić. – Onog trenutka kada smo izabrali da pričamo o tome zapravo nismo mogli da ostanemo distancirani i taj proces je krenuo od toga da se u scenario upišu sve te stvari. To znači da je scenario od nas zahtevao da nekako sebe na jedan čudan način tu otkopčamo i te neke svoje sumnje, nesigurnosti i iskustva s nekim padovima stavimo unutra i otvorimo temu o kojoj je teško pričati. Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje šta je pad. On je nepoznanica i zbog toga nas plaši.

„Pad” upravo nedvosmisleno govori i o raspadu bivše Jugoslavije, ratu, sankcijama i siromaštvu, hiperinflaciji i svakodnevnom nasilju u celom društvu, koje je obeležilo devedesete godine. Glavni junak ove serije nam je rekao da smatra da ljudi u celom regionu danas žive posledice tog pada.

– To su velike promene, koje su nam se desile u deset, 15 godina koliko je trajao taj društveni pad kome smo svi mi, manje-više, prisustvovali i bili akteri, hteli ili ne hteli. Ako smo pali onda je neki proces pred nama, a pitanje je šta ćemo posle i ko smo mi nakon toga. Bitno da razumemo šta je nama kao društvu pad i da li mi uopšte to razmatramo kao pad ili smatramo to uzletom. Bitno je da prvo kao društvo prihvatimo ili to ne prihvatimo, da jedanput raspravimo sa tim periodom – istakao je Milan Marić i dodao da je u vreme u koje je serija smeštena on imao tek tri godine. – Moj odnos prema tom vremenu i stanju tada u tom trenutku ne postoji. Danas, posle svega, sama odluka da se bavimo ovom temom je moj jedini komentar na sve to šta nam se tada desilo. To je moj komentar i na to šta imam da kažem u odnosu na to šta se jednom umetniku, u ovom slučaju glumcu, u nekim specifičnim okolnostima desi. 

Serija „Pad” inače samo kao polaznu tačku uzima događaj u kojem se našao jugoslovenski glumac, a gledaoce kroz osam epizoda vodi kroz puteve duše jednog umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici.

 Režiju potpisuje Bojan Vuletić, koji je uz Petra Mihajlovića napisao i scenario. Serija je izašla iz kuhinje „Firefly” produkcije i kompanije „Telekom Srbija”, a pored Milana Marića u ovoj priči gledaćemo i Borisa Isakovića, Mimu Karadžića, Milicu Janevski, Anđelu Jovanović, Ljubomira Bandovića, Dubravku Drakić, Dragana Marinkovića Macu, Krešimira Mikića, Izudina Bajrovića, Slavka Sobina, Kemala Rizvanovića i druge glumce. 

Vladimir Bijelić

foto: Promo/Firefly Productions

 

Internacionalna premijera na festivalu „Berlinale”

Serija „Pad” naći će se ovog februara i pred gledaocima festivala „Berlinale” u glavnom gradu Nemačke, na čijem će marketu biti prikazana inostranoj publici. Više hiljada posetilaca imaće priliku da vidi ovu srpsku seriju među 10 do 15 internacionalnih televizijskih ostvarenja. Internacionalizacija domaćih serija je, kako je direktorka za multimediju „Telekoma Srbija” Aleksandra Martinović rekla, jedan od strateških ciljeva ove kompanije, a već sada se njihove serije gledaju na pet različitih kontinenata zahvaljujući saradnji sa nekim od najvećih striming platformi. 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar