Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDAN DEO DETINJSTVA SAM PROVEO SA NJIMA! Glumac Marko Janketić progovorio o ljudima sa ulice, a onda se dotakao i Džeja

16.01.2024. 19:00 13:22
Piše:
Izvor: Filip Bakić i Youtube Printscreen

Film „Ne­de­lja”, ko­ji pra­ti ži­vot jed­nog od naj­o­mi­lje­ni­jih pe­va­ča na ovim pro­sto­ri­ma Dže­ja Ra­ma­da­nov­skog sti­že u bi­o­skop­ske sa­le 18. ja­nu­a­ra, a u su­sret pre­mi­je­ri, na­kon spe­ci­jal­ne pro­jek­ci­je upri­li­če­ne za no­vi­na­re, glu­mac Mar­ko Jan­ke­tić, ko­ji u ovom ostva­re­nju tu­ma­či lik Dže­je­vog bra­ta Isa Le­ra Džam­be, ot­krio je za „Dnev­nik” za­što je ovo za nje­ga bi­la ve­li­ka ulo­ga.

Na­i­me, pri­ča fil­ma in­spi­ri­sa­na je isti­ni­tim do­ga­đa­ji­ma i ot­kri­va pri­ču o Dže­ju iz nje­go­ve naj­ra­ni­je mla­do­sti sve do mo­men­ta ka­da de­ve­de­se­tih po­sta­je sla­van, a je­dan od li­ko­va ko­ji je obe­le­žio nje­gov te­žak ži­vot je i Džam­ba.

Iako je Džej imao su­ro­vo de­tinj­stvo ko­je je pro­veo uglav­nom na uli­ci ili u po­prav­nom do­mu, ovaj le­gen­dar­ni folk pe­vač imao je ve­li­ke pri­ja­te­lje, a, uz njih i bra­ta Džam­bu, „gru­bi­ja­na me­kog sr­ca” ko­ji mu je obe­le­žio ži­vot. Jan­ke­tić sma­tra da ovo, ipak, ni­je ulo­ga nje­go­vog ži­vo­ta.

– Ra­dio sam „Ju­žni ve­tar” sa re­di­te­ljem Ne­ma­njom Će­ra­ni­ćem i on mi je ta­da re­kao da je u pri­pre­ma­ma za film i se­ri­ju o Dže­ju. Spo­me­nuo mi je da bi me pro­bao za ulo­gu Dže­ja, a ja sam mu od­mah re­kao da mi­slim da ni­sam za to. On­da mi je spom­ne­nuo Isa Le­ra Džam­bu i ja sam re­kao da je baš to mo­ja ulo­ga – ob­ja­šnja­va nam glu­mac Mar­ko Jan­ke­tić i do­da­je da je us­peo do­bro da raz­u­me i pre­po­zna tog mrač­nog čo­ve­ka ko­jeg je od­i­grao. – Znao sam taj sta­ri kov man­gu­pa ko­ji su ima­li ne­ki ko­deks i na­či­ne po­na­ša­nja, iako je to je­dan su­rov svet, ti lju­di su ima­li je­dan ko­deks i ne­ke prin­ci­pe ko­ji su se po­što­va­li na uli­ci, ta­ko da sve to sam i po­ku­šao da upa­ku­jem i na­dam se da je is­pa­lo do­bro.

Mo­ram pri­zna­ti da me je već na sa­mom po­čet­ku fil­ma uhva­ti­la ne­ka emo­ci­ja i da sam ose­tio kne­dlu u gr­lu, po­go­to­vo u sce­na­ma ka­da pra­ti­mo Dže­ja kao de­te

Ipak, ka­ko do­da­je, sma­tra da je sce­na­ri­sta fil­ma Ste­fan Bo­ško­vić nje­go­vu  ulo­gu na­pi­sao na ma­lo ro­man­tič­ni­ji na­čin.

– Džam­bin ži­vot je bio mno­go su­ro­vi­ji i te­ži, za­pra­vo. Ovo de­lom je­ste i fik­ci­ja, jer Džam­ba, na pri­mer, ni­je svi­rao gi­ta­ru, kao što je to pri­ka­za­no u fil­mu, ali je bio de­spe­ra­dos. Ja vo­lim ta­kve ka­rak­te­re ko­ji su gru­bi­ja­ni me­kog sr­ca. Bli­ski su mi i sre­ćan sam što sam imao pri­li­ku da od­i­gram ovu ulo­gu. Za­i­sta sam za­hva­lan, mi­slim da je to pri­vi­le­gi­ja – ka­že za „Dnev­nik” Jan­ke­tić.

 


Sni­ma sa Šer­be­dži­jom

Jan­ke­tić nam je ot­krio da tre­nut­no sni­ma film „Pon­to­no­vo sr­ce” u Cr­noj Go­ri i to sa ču­ve­nim Ra­de­tom Šer­be­dži­jom. Osim to­ga, vr­lo je ak­ti­van u po­zo­ri­štu pa ga na­kon de­cem­bar­ske pre­mi­je­re pred­sta­ve u Ju­go­slo­ven­skom dram­skom po­zo­ri­štu „Li­me­ni do­boš” oče­ku­je i no­vi ko­mad „Si­ra­no” u ko­jem će, uz ve­li­ku autor­sku i glu­mač­ku eki­pu tu­ma­či­ti Li­mi­je­ra, po­li­tič­kog di­si­den­ta i pe­sni­ka.


Ka­ko da­lje is­ti­če, do­sta su ra­di­li na ko­sti­mu i ma­ski, bu­du­ći da je nje­gov lik do­sta mra­čan i na fil­mu de­lu­je opa­sno,  te je fi­zič­ki mo­rao da mu se pri­la­go­đa­va i čak, za po­tre­be sni­ma­nja, ob­ri­je gla­vu. Ipak, te­ži za­da­tak bio je do­ča­ra­ti nje­gov ka­rak­ter iz­nu­tra.

– Tra­žio sam ja mo­je mra­ko­ve u mno­gim ulo­ga­ma, po­go­to­vo u po­zo­ri­šnim, to je jed­na vr­sta tre­nin­ga. Sva­ko u se­bi ima mrak, e sad, ko­li­ko ga pu­šta­mo, ka­ko po nje­mu če­pr­ka­mo i ka­ko se nji­me ba­vi­mo to je već dru­go pi­ta­nje. To je deo glu­mač­kog po­sla. Što bi Sta­ni­slav­ski re­kao: sup­sti­tu­ci­ja, za­me­na, po­tre­ba da se iz­lo­ži­mo pot­pu­no ne­po­zna­tim lju­di­ma. To je jed­na vr­sta eg­zi­bi­ci­o­ni­zma, ali mrak je tu – na­gla­ša­va Jan­ke­tić za naš list.

Či­ni mi se da po­zna­jem lju­de sa mar­gi­ne, sa uli­ce. Je­dan deo svog de­tinj­stva sam i pro­veo sa nji­ma

Glu­mac za „Dnev­nik” is­ti­če i da „Ne­de­lja” no­si jed­nu is­kre­nu, auten­tič­nu i le­pu emo­ci­ju, ko­ju će, ve­ru­je, gle­da­o­ci la­ko pre­po­zna­ti i pri­hva­ti­ti bu­du­ći da sma­tra da smo tem­pe­ra­men­tan ali i emo­ti­van na­rod.

– Ovo je jed­na po­zi­tiv­na stvar za Dže­ja. Ov­de ni­šta ni­je bi­lo pe­žo­ra­tiv­no  ka­da je on u pi­ta­nju. Mi­slim da ga ni­šta u ne­ga­tiv­nom smi­slu ni­je eks­po­ni­ra­lo, ka­ko nje­ga ta­ko ni nje­gov ži­vot. Mi­slim da ovo je­ste do­bar film­ski te­sta­ment,  ne­ka vr­sta spo­me­ni­ka – za­klju­ču­je Mar­ko Jan­ke­tić.

Vla­di­mir Bi­je­lić

Autor:
Pošaljite komentar
VERUJEM DA ON OD GORE GLEDA ZAJEDNO SA NAMA! Husa Beat Street potresen nakon gledanja filma o Džeju: „Nedelja” stiže u bioskope, a evo zašto treba da pripremite maramice

VERUJEM DA ON OD GORE GLEDA ZAJEDNO SA NAMA! Husa Beat Street potresen nakon gledanja filma o Džeju: „Nedelja” stiže u bioskope, a evo zašto treba da pripremite maramice

11.01.2024. 20:22 21:00
NEDELJA I SVI SU TU Film o Džeju snima se u Novom Sadu

NEDELJA I SVI SU TU Film o Džeju snima se u Novom Sadu

31.05.2023. 13:52 13:55
NEDELJA PADA U SREDU Premijera filma o DŽEJU RAMADONOVSKOM 17. januara u Novom Sadu (VIDEO)

NEDELJA PADA U SREDU Premijera filma o DŽEJU RAMADONOVSKOM 17. januara u Novom Sadu (VIDEO)

11.01.2024. 16:21 16:39