Zdrava hrana raste na 21.000 hektara
Organska poljoprivredna proizvodnja u Srbiji je sve zastupljenija i sve je veće interesovanje proizvođača da je pokrenu, o čemu govori povećanje njihovog broja i površina pod takvom vrstom proizvodnje - kaže za Tanjug savetnica ministra poljoprivrede za organsku proizvodnju i članica organizacije „Serbia organica“ Ivana Simić.
-Trenutno je oko 21.000 hektara pod ovom proizvodnjom i ima blizu 7.000 proizvođača. Poslednjih godina je dobar trend rasta površina, broja proizvođača, ali i izvoza ove hrane - navodi Simićeva.
Ona navodi da je više faktora koji utiču na ovakav trend, a jedan od njih su podsticaji koje daje ministarstvo.
- Podsticaji su prethodnih nekoliko godina bili sve bolji. Takođe, trend u svetu, pa i Srbiji je da potrošači sve više brinu o zdravoj ishrani, a pandemija je to još više podstakla. Takođe, organska proizvodnja ima izuzetan društveno-ekonomski značaj jer je veliki činilac očuvanja seoskih područja i idealna je za zamlje poput Srbije, koje imaju mala gazdinstva sa prosekom oko pet hektara, a takvi proizvođači su sve manje konkurentni bez proizvoda koji daju dodatu vrednost- objašnjava Simićeva.
Ističe da ima mnogo površina pogodnih za organsku proizvodnju u brdsko-planinskim područjima južne i jugoistočne Srbije, a delom i u zapadnim i centralnim delovima zemlje.
- Moram da dodam da sedam odsto površine Srbije čine zaštićena područja, koja su idealna za ovu vrstu proizvodnje. Prednost ovakvih seoskih područja na kojima godinama nije bilo nikakve proizvodnje je to da mogu brzo da dobiju status organskih –naglašava Simićeva.
Ona je iznela podatke da je sada svega 0,6 odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom i istakla da je zadatak ministarstva da u narednih pet godina te površine budu povećane na dva do tri odsto ukupnog obradivog zemljišta.
Organsko stočarstvo postaje trend
Savetnica ministra poljoprivrede za organsku proizvodnju i članica organizacije „Serbia organica” Ivana Simić naglašava da domaće i strano tržište traže začinsko i lekovitio bilje i da se poslednjih godina primećuje trend razvoja organskog stočarstva.
- Organski stočari dobijaju podsticaje veće za 40 odsto u odnosu na konvencionalno stočarstvo. Država proizvođačima koji su u postupku konverzije refundira polovinu troškova konverzije, a ukoliko su iz područja sa otežanim radom u poljoprivredi, dobijaju 65 odsto pomoći. Ove godine je mogao da se ostvari maksimalan iznos po korisniku od milion dinara -rekla je Simićeva.
U tu svrhu, dodala je savetnica ministra, ove godine je uredbom opredeljeno oko 250 miliona dinara za organsku proizvodnju, a već naredne godine će ta sredsta biti uvećana za više od 60 odsto na 380 miliona dinara.
- Organski proizvođač može da ostvari podsticaj od 26.000 dinara po hektaru, a na taj iznos mogu da računaju i oni koji su u postupku konverzije i sticanja statusa organskih proizvođača - rekla je Simićeva.
Ona kaže da je Srbija najviše poznata kao proizvođač i izvoznik organskog voća, ali da se sve više traži povrće.
- Korona je promenila navike ljudi, pa se sve više traži organsko povrće i traži se izvoz smrznutog povrća, ali su zasad male površine pod povrćem i to sve apsorbuje domaće tržište - navela je Simićeva.
Z. Delić