Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veterinarska inspekcija upozorava: Vodite računa gde pazarite

04.01.2023. 10:36 10:42
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Veterinska inspekcija apelovala je na građane da meso i prerađevine, jaja, sir, mleko kupuju isključivo od registrovanih proizvođača ili u odabranim objektima za proizvodnju i prodaju hrane - samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesarama i ribarnicama) ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Inspektori veterine upozorili su potrošače da proizvode životinjskog porekla nikako ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim neadekvatnim mestima, van pijačnog prostora, na ulici, u nameri da pazar obave jefitnije, često sa idejom kupovine domaćeg proizvoda.

Na ovaj način se kupci izlažu rizicima od bolesti koje se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije, nalela je isnpekcija u saopštenju. 

Da bi se izbegao rizik po zdravlje, inspekcija savetuje da se na pijacama kupuju jaja od registrovanih proizvođača, gde je istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja, i da vode računa da se proizvodi od mleka i mesa koji su izloženi prodaji kupuju iz rashladnih vitrina 

Kupci treba da vode računa i o higijeni lica koje prodaje namirnice, higijeni posede i alata koje koriste pri prodaji hrane.


Proveriti svinjetinu  na larve trihinele 

Veterinska inspekcija će pojačati kontrolu u objektima ,ali je ujedno i ukazala na to da objekti gde se prodaje hrana moraju biti registrovani u Upravi za veretinu i pod nadzorom veterinarske inspekcije 

Inspekcija je posebno skrenula pažnju na to da se svinjsko meso zaklano na gazdinstvu obavezno proveri u veterinrskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.


Obavezno treba proveriti deklaraciju prozvoda koja treba da sadrži naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datim klanja(proizvodnje i zamrzavanja), rok upotrebe i temeraturu čuvanja hrane.

Treba poštovati uputstvo proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, naročito treba obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja pakovanja. Kupci treba da vode računa i o kvalitetu proizvoda tako što gledaju izgled, boju, miris namirnice ili eventualna oštećenja - buđ ili neprijatan miris.

Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, osim ako nije originalno upakovano i deklarisano 

Obavezno treba sačuvati fiskalni račun i u slučaju uočenih neprivilnosti se obratiti inpekciji.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar