Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ветеринарска инспекција упозорава: Водите рачуна где пазарите

04.01.2023. 10:36 10:42
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Ветеринска инспекција апеловала је на грађане да месо и прерађевине, јаја, сир, млеко купују искључиво од регистрованих произвођача или у одабраним објектима за производњу и продају хране - самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месарама и рибарницама) или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама.

Инспектори ветерине упозорили су потрошаче да производе животињског порекла никако не купују на отвореним тезгама или другим неадекватним местима, ван пијачног простора, на улици, у намери да пазар обаве јефитније, често са идејом куповине домаћег производа.

На овај начин се купци излажу ризицима од болести које се могу пренети храном, било због бактеријске или вирусне контаминације, налела је иснпекција у саопштењу. 

Да би се избегао ризик по здравље, инспекција саветује да се на пијацама купују јаја од регистрованих произвођача, где је истакнут регистарски број газдинства и датум производње јаја, и да воде рачуна да се производи од млека и меса који су изложени продаји купују из расхладних витрина 

Купци треба да воде рачуна и о хигијени лица које продаје намирнице, хигијени поседе и алата које користе при продаји хране.


Проверити свињетину  на ларве трихинеле 

Ветеринска инспекција ће појачати контролу у објектима ,али је уједно и указала на то да објекти где се продаје храна морају бити регистровани у Управи за веретину и под надзором ветеринарске инспекције 

Инспекција је посебно скренула пажњу на то да се свињско месо заклано на газдинству обавезно провери у ветеринрској станици или амбуланти на присуство ларви трихинеле.


Обавезно треба проверити декларацију прозвода која треба да садржи назив произвођача, контролни број објекта, датим клања(производње и замрзавања), рок употребе и темературу чувања хране.

Треба поштовати упутство произвођача о начину припреме хране и начину конзумације, нарочито треба обратити пажњу на рок трајања производа пре и после отварања паковања. Купци треба да воде рачуна и о квалитету производа тако што гледају изглед, боју, мирис намирнице или евентуална оштећења - буђ или непријатан мирис.

Не куповати унапред самлевено месо, већ захтевати да се месо самеље у присуству потрошача, осим ако није оригинално упаковано и декларисано 

Обавезно треба сачувати фискални рачун и у случају уочених непривилности се обратити инпекцији.

З. Делић

Пише:
Пошаљите коментар