Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Paušalni poreski obveznici očekuju bolja rešenja

02.06.2019. 11:05 11:05
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Preduzetnici  se kod nas, ako mogu, najradije opredeljuju za status paušalnog poreskog obveznika jer ih to spašava obimne papirologije i administriranja i u Srbiji trenutno ima oko 117 hiljada obveznika koji imaju ovakav status.

Od te brojke je nešto oko polovina u Vojvodini. Ali to što su im obaveze prema državi sa manje papirologije  u odnosu na kolege koji porez plaćaju na osnovu prihoda koji iskažu u poslovnim knjigama  ima i  mane. Tu ima brojnih primedbi pre svega da su poslenici iz gotovo istih delatnosti podeljeni na one koji mogu da budu paušalni obveznci i na druge kojima to zakon ne dozvoljava. Da u ovoj oblasti nešto ne štima primetili su i u Vladi Srbije koja je gormirala Radnu grupu za unapređenje paušalnog oporezivanja čiji je član i Đerđ Pap direktor firme” Fiskal Pro” iz Novog Sada.

- Radna grupa će uskoro izađi sa konkretnim rešenjima. Ono što se predlaže će od sredine juna ići na javnu raspravu, a kasnije bi celishodni predlozi trebali da se ugrade u propise pa da se dobiju rešenja koja su za sve najprihvatljivija – pojašnjava Pap.

U zakonu su sada tačno nabrojane delatnosti koje ne mogu biti  paušalne.Tu su računovodstvene i knjigovodstvene agencije zatim poslovi revizije, poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, trgovine na veliko i malo, restorani i hoteli, finansijsko posredovanje i aktivnosti vezane za nekretnine.

- Koja je recimo razlika između poslova u advokatskoj kancelariji i poslova poreskog savetovanja. Prvima je omogućen paušalni status, a drugima ne. Slično je i sa beležnicima i oni su paušalci  -objašnjava sagovornik .

Pap smatra da je problem i što obveznik u trenutku registracije i otpočinjanja biznisa,  ne zna kakav će poreski status imati. Praksa je neujednačena,  a propisi koji uređuju ovu oblast ostavljaju mesta različitim tumačenjima. To je problem za početnike koji kada  kreću u  biznis ne znaju kakve će im biti poreske obaveze. Poreski inspektori različito primenjuju kriterijume kod utvrđivanja poreske osnovice. Zato se događa da su obaveze za slične preduzetnke raz­li­čite. Paušalni obveznici plaćaju svoje obaveze na četiri različita računa dok ostali imaju  jedan račun.


Rešenja do jeseni

Najviše paušalaca ima među taksistima 11.322 slede advokati - 10.064 pa računarsko programiranje - 8.071. Sledeći su frizerski od­nosno kozmetički saloni 6.964  te razni konsultanti 5.565.

Paušalci svoje obaveze saznaju tačno kada dobiju poresko re­šenje. S obzirom na njihov broj to potraje tako je ove godine uručenje rešenja počelo  u maju i trajaće sve do oktobra. Ovako dug posao komplikuje poslovanje početnicima jer ne znaju kolike su im obaveze pa im se one gomilaju i nije ih lako posle izmiriti.


Rešenja koja će se predložiti idu u pravcu  da se pau­šalci rasterete. To bi trebalo da se uradi putem elektronskog poslovanja i korišćenja  E-uprave kad god je moguće “papir” prebaciti u elektornsku formu. Takođe od naredne godine svaki poreski obveznik bi na sajtu Poreske uprave trebao da ima mogućnost da proveri da li može biti paušalno oporezovan i kolike će mu biti obaveze.

Počasni predsednik Unije poslodavca Srbije, Nebojša Atanacković smatra da bi isti red trebalo uvesti i u oblasti raznih naknada odnosno parafiskalnih nameta jer mnoge od tih nameta opštinske vlastu uvode preko noći pa poslodavcima znatno remete poslovanje.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Ljubodrag Savić kaže da bi status paušalnog poreskog obvzenika kod nas trebalo svesti na najmanju moguću meru.

- Svi koji posluju treba da plaćaju porez shodno svojoj ekonomskoj snazi koja se najbolje pročita iz poslovnih knjiga. To što je neko spreman da štrajkuje i protestuje mesecima da bi se izborio za povoljan status ne treba da natera nadležne da to dozvole. U svetu ni advokati ni taksisti nisu paušalni obvzencii pa ne treba to da budu ni kod nas – smatra profesor Savić.

        Dušanka Vujošević 

Autor:
Pošaljite komentar
Plaćanje poreza na imovinu od sutra "na klik"

Plaćanje poreza na imovinu od sutra "na klik"

31.12.2018. 10:52 10:56
Brnabić: Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza na imovinu

Brnabić: Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza na imovinu

29.10.2018. 16:48 17:59
Kalendar za plaćanje poreza: Estrada prva na listi

Kalendar za plaćanje poreza: Estrada prva na listi

01.11.2017. 15:45 15:48