Svatovi napunili restorane i hotele do oktobra
NOVI SAD: Mada su već nekoliko meseci dozvoljena okupljanja većeg broja gostiju u restoranima i hotelima, proslave poput svadbi, krštenja i rođendana još nisu dostigli obim koji je bio 2019 godine, pre izbijanja kovid-19.
Svadbene sale jesu zauzete i nema slobodnih termina sve do oktobra pa se stiče utisak da ugostiteljima posao ide kao nikada ranije, ali nije tako. Broj gostiju na svadbenim veseljima manji je za četvrtinu u odnosu na pre pandemije pa se može reći da je obim posla u restoranima i hotelim tek za oko 30 odsto povećan u odnosu na period pre koronavirusa, izjavio je za “Dnevnik” predsednik Udruženja ivent industrije Srbije Boško Bubanja.
Kao glavni razlog zašto je tako, Bubanja navodi povećanje troškova za zakup sala i za meni.
Očekuje se da ugostiteljski objekti tek 2023. i 2024. godine dostignu obim posla iz 2019. godine jer se planirane proslave tokom kovid-19 sada koriguju i prave sa više od 25 odsto manjim brojem gostiju zbog viših cena. Sada je prosečan broj gostiju na svadbama oko 170 zvanica, a pre koronavirusa svadbena veselja su se u proseku pravila sa 210 osoba. Po gostu su tada mladenci trebali da izdvoji 30 do 35 evra za jednu osobu, a sada mladencima treba po zvanici 40 do 50 evra, kazao je Bubanja.
Po njegovim rečima, restorini i hoteli su uglavnom svi rezervisani do sredine oktobra, s tim što postoji mogućnost da se iz nekog opravdanog razloga veselje otkaže i pojavi slobodan termin. Tek od novembra u restoranima i hotelima će biti mesta za nove događaje.
Bubanja kaže da se, za razliku od restorana i hotela, oporavak oseća u većoj meri u salonima venčanica, jer saloni mogu da prodaju - iznajme više venčanica za isti termin, dok, recimo, u restoranima se ne može istovremeno organizovani više svadbenih veselja ili drugih proslava.
I dekoratrima sada posao ide bolje jer mogu istovremeno da ukrase više prostora u više objekata.
U Novom Sadu sve puno
Članica Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Novog Sada Karmen Krivokapić napominje da su sale za svadbe u Novom Sadu sve zakupljene do oktobra, ali da mesto može da se nađe u objektima za proslave manjeg obima, za dvadesetak gostiju.
Posla imamo i polako se vraćamo u vreme pre izbijanja kovid-19, ali nemamo radne snage. Trenutno nijedan ugostiteljski objekat u gradu nema dovoljno radnika, jer nedostaju svi kadrovi, navela je Karmen Krivokapić.
Bubanja ističe da će se na kraju godine znati rezultati koliko se ivent industrija opravila jer trenutno najviše ima svadbenih veselja dok korporativnih događanja od aprila do sada nije bilo u broju kao pre izbijanja pandemije.
Očekujemo da tek u decembru preduzeća počnu da zakazuju novogodišnje koktele jer tokom leta se nisu ni zakazivali poslovni skupovi. I proslave mature tokom maja nisu bila organizovano u obimi kao ranijih godina dok se nije pojavila pandmeija. Bilo je upriličeno svega 50 odsto maturskih večeri, naveo je Bubanja.
Međutim, menadžeri u salonima venčanica ističu da, iako je posao krenuo, ne ide kao pre korone. Venčanice se izmajmljuju više nego što se kupuju nove. Tako je bilo i ranije, ali je sada obim posla manji za 20 odsto.
To je zato što se, umesto svadbi, prave manja porodična okupljanja, gde nije neophodno da mlada bude u venčanici.
U salonima napominju da cene nisu menjali i da iznajmljivanje venčanice košta, u zavisnosti od modela, od 350 do 400 evra.
Z. Delić