Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DIREKTOR ELEKTROPRIVREDE SRBIJE DUŠAN ŽIVKOVIĆ Na majske račune žalilo se 0,19 odsto od 3,5 miliona potrošača

20.06.2024. 09:55 10:14
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Cena struje u Srbiji ove godine neće biti povećana, izjavio je danas direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković. On je rekao da nema razloga za povećanje cena električne energije ove godine.

Živković je naveo za RTS da EPS u ovom periodu potrošnju u zemlji može pokriti iz sopstvenih kapaciteta i da se u toj kompaniji trgovina električnom energijom ne dovodi u pitanje.

Direktor Elektroprivrede Srbije je kazao da se samo oko 0,19 odsto od ukupno 3,5 miliona potrošača u Srbiji žalilo na majske račune, što je ispod prosečnih vrednosti u prethodnom periodu. Živković je dodao i da je u EPS-u trenutno proces digitalizacije kompletnog snabdevanja potrošača kroz portal Uvid u račun i razne druge aplikacije koje su dostupne, ali da sve to zahteva i jednoznačnost podataka o svakom kupcu.

Ažuriranje baze je nešto što u tom smislu moramo da uradimo da bi svaki potrošač kroz korišćenje aplikacije imao jednoznačan podatak o sebi i mogao da se prijavi da bi znao sve o svojoj potrošnji struje”, rekao je Živković povodom obaveštenja koje je EPS poslao na 30.000 adresa domaćinstava u kojem ih poziva da ažuriraju podatke.

Prema rečima generalnog direktora EPS-a, aktuelna geopolitička situacija i izazovi sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu, prvenstveno 2022, kao i energetska kriza, nametnuli su neku novu realnost u energetici i kod nas i u svetu.


Sigurnost za zaposlene

Dušan Živković je naglasio da će strukturne promene u EPS-u pratiti i zaposlene, sa ciljem da svi oni imaju sigurnost u narednom periodu. Dodao je da su teme transformacije EPS-a finansijska i energetska stabilnost, a ne, kako se u javnosti polemiše, da transformacija donosi izdvajanje Direkcije za trgovinu strujom.

“Značaj trgovine električnom energijom se zaista ne dovodi u pitanje i dolazak tog dela preduzeća, odnosno te funkcije pod moju nadležnost generalnog direktora, samo svedoči koliki taj deo ima značaj u kompaniji”, naglasio je Živković.


“Energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama, koje se tiču i energetskog suvereniteta, energetske sigurnosti, promena kad su u pitanju zelena agenda i transformacija energetskog sektora u neko novo stanje i EPS tu vidi potrebu da se menja, da krene u proces strukturnih reformi, u transformaciju kompanije, što će prvenstveno imati za cilj dugoročnu finansijsku stabilnost i energetsku sigurnost, ali i neophodne investicije koje to treba da prate”, rekao je Živković.

Cena struje u Srbiji ove godine neće biti povećana (Dušan Živković)

Prema njegovim rečima, na bazi usvojenih dokumenata u narednih godinu i po do dve godine trebalo bi obaviti proces transformacije EPS-a.

Elektroprivreda Srbije saopštila je ranije da je Skupština EPS usvojila plan transformacije kompanije, kojim su definisani promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjenja budžeta zarada. Kako se navodi, usvajanjem plana transformacije najveće energetske kompanije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Dodaje se da su promene u organizacionoj strukturi usmerene na unapređenje digitalizacije poslovnih procesa i usluga, uz povećanje bezbednosti sistema i podataka, kao i efikasnije upravljanje investicijama i ljudskim resursima. Strukturne promene biće sprovedene duž celog sistema, uz precizno definisane procedure i odgovornost.

“Cilj planiranih reformi je da EPS postane tržišno orijentisana, profitabilna kompanija, usmerena na povećanje zadovoljstva kupaca i ostvarivanje ciljeva Zelene agende”, naglašava se u saopštenju EPS-a.

E. D. N.

Autor:
Pošaljite komentar
EPS i Elektrodistribucija Srbije reagovali na optužbe: Računi su odavno dostavljeni korisnicima, broj reklamacija ispod proseka

EPS i Elektrodistribucija Srbije reagovali na optužbe: Računi su odavno dostavljeni korisnicima, broj reklamacija ispod proseka

30.05.2024. 20:23 12:17
SUMNJATE DA VAM JE RAČUN ZA STRUJU „NADUVAN“ Evo kako možete da uložite reklamaciju OVO SU NEOPHODNI KORACI

SUMNJATE DA VAM JE RAČUN ZA STRUJU „NADUVAN“ Evo kako možete da uložite reklamaciju OVO SU NEOPHODNI KORACI

04.03.2024. 10:44 11:03
Đedović: Povećanje cena struje i gasa biće minimalno

Đedović: Povećanje cena struje i gasa biće minimalno

11.11.2022. 08:24 08:26