broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДИРЕКТОР ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ ДУШАН ЖИВКОВИЋ На мајске рачуне жалило се 0,19 одсто од 3,5 милиона потрошача

20.06.2024. 09:55 10:14
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Цена струје у Србији ове године неће бити повећана, изјавио је данас директор Електропривреде Србије (ЕПС) Душан Живковић. Он је рекао да нема разлога за повећање цена електричне енергије ове године.

Живковић је навео за РТС да ЕПС у овом периоду потрошњу у земљи може покрити из сопствених капацитета и да се у тој компанији трговина електричном енергијом не доводи у питање.

Директор Електропривреде Србије је казао да се само око 0,19 одсто од укупно 3,5 милиона потрошача у Србији жалило на мајске рачуне, што је испод просечних вредности у prеthodnom периоду. Живковић је додао и да је у ЕПС-у тренутно процес дигитализације комплетног снабдевања потрошача кроз портал Увид у рачун и разне друге апликације које су доступне, али да све то захтева и једнозначност података о сваком купцу.

Ажурирање базе је нешто што у том смислу морамо да урадимо да би сваки потрошач кроз коришћење апликације имао једнозначан податак о себи и могао да се пријави да би знао све о својој потрошњи струје”, рекао је Живковић поводом обавештења које је ЕПС послао на 30.000 адреса домаћинстава у којем их позива да ажурирају податке.

Према речима генералног директора ЕПС-а, актуелна геополитичка ситуација и изазови са којима смо се суочавали у prеthodnom периоду, првенствено 2022, као и енергетска криза, наметнули су неку нову реалност у енергетици и код нас и у свету.


Сигурност за запослене

Душан Живковић је нагласио да ће структурне промене у ЕПС-у пратити и запослене, са циљем да сви они имају сигурност у наредном периоду. Додао је да су теме трансформације ЕПС-а финансијска и енергетска стабилност, а не, како се у јавности полемише, да трансформација доноси издвајање Дирекције за трговину струјом.

“Значај трговине електричном енергијом се заиста не доводи у питање и долазак тог дела предузећа, односно те функције под моју надлежност генералног директора, само сведочи колики тај део има значај у компанији”, нагласио је Живковић.


“Енергетске компаније се суочавају са кључним темама, које се тичу и енергетског суверенитета, енергетске сигурности, промена кад су у питању зелена агенда и трансформација енергетског сектора у неко ново стање и ЕПС ту види потребу да се мења, да крене у процес структурних реформи, у трансформацију компаније, што ће првенствено имати за циљ дугорочну финансијску стабилност и енергетску сигурност, али и неопходне инвестиције које то треба да прате”, рекао је Живковић.

Цена струје у Србији ове године неће бити повећана (Душан Живковић)

Према његовим речима, на бази усвојених докумената у наредних годину и по до две године требало би обавити процес трансформације ЕПС-а.

Електропривреда Србије саопштила је раније да је Скупштина ЕПС усвојила план трансформације компаније, којим су дефинисани промене организационе структуре и унапређење оперативних и финансијских процеса, без смањења буџета зарада. Како се наводи, усвајањем плана трансформације највеће енергетске компаније Србија је испунила важан структурни репер у оквиру аранжмана са Међународним монетарним фондом (MMF). Додаје се да су промене у организационој структури усмерене на унапређење дигитализације пословних процеса и услуга, уз повећање безбедности система и података, као и ефикасније управљање инвестицијама и људским ресурсима. Структурне промене биће спроведене дуж целог система, уз прецизно дефинисане процедуре и одговорност.

“Циљ планираних реформи је да ЕПС постане тржишно оријентисана, профитабилна компанија, усмерена на повећање задовољства купаца и остваривање циљева Зелене агенде”, наглашава се у саопштењу ЕПС-а.

Е. Д. Н.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕПС и Електродистрибуција Србије реаговали на оптужбе: Рачуни су одавно достављени корисницима, број рекламација испод просека

ЕПС и Електродистрибуција Србије реаговали на оптужбе: Рачуни су одавно достављени корисницима, број рекламација испод просека

30.05.2024. 20:23 12:17
СУМЊАТЕ ДА ВАМ ЈЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ „НАДУВАН“ Ево како можете да уложите рекламацију ОВО СУ НЕОПХОДНИ КОРАЦИ

СУМЊАТЕ ДА ВАМ ЈЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ „НАДУВАН“ Ево како можете да уложите рекламацију ОВО СУ НЕОПХОДНИ КОРАЦИ

04.03.2024. 10:44 11:03
Ђедовић: Повећање цена струје и гаса биће минимално

Ђедовић: Повећање цена струје и гаса биће минимално

11.11.2022. 08:24 08:26