Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽUTE, CRVENE ILI ZELENE PAPRIKE: U čemu je razlika i koje su najbolje za jelo

25.08.2023. 20:31 20:48
Piše:
Izvor: Pexels

Saznajte po čemu se razlikuju cene paprika babura.

Paprike su povrće koje se često korisiti u srpskoj kuhinji, a od njih mogu da se naprave najrazličitija jela. Koriste se i u pripremi zimnice, a paprike najčešće jedemo punjene mlevenim mesom ili sirom. Sigurno ste u prodavnicama viđali paprike raznih boja, kao što su žute, crvene ili zelene i verovatno ste primetili veliku razliku u ceni. Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj – baburi.

Po čemu se onda razlikuju ove paprike?

Zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele.Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije, sočnije i blago gorke, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale. Takođe, razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav, pa tako crvene paprike imaju dvostruko više vitamina od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. 

Autor:
Pošaljite komentar