ЖУТЕ, ЦРВЕНЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЕ ПАПРИКЕ: У чему је разлика и које су најбоље за јело
Сазнајте по чему се разликују цене паприка бабура.
Паприке су поврће које се често корисити у српској кухињи, а од њих могу да се направе најразличитија јела. Користе се и у припреми зимнице, а паприке најчешће једемо пуњене млевеним месом или сиром. Сигурно сте у продавницама виђали паприке разних боја, као што су жуте, црвене или зелене и вероватно сте приметили велику разлику у цени. Разлог није у различитој сорти, већ је овде реч у једној те истој – бабури.
По чему се онда разликују ове паприке?
Зелене су убране прве, жуте су добиле још мало времена за дозревање, а црвене су потпуно зреле.Због тога им се и укус разликује па се зелене обично свежије, сочније и благо горке, док су црвене доста слађе у односу на остале. Такође, разлика у дужини дозревања утиче и на нутритивни састав, па тако црвене паприке имају двоструко више витамина од зелених те имају скоро девет пута више бета-каротена.