Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pojačane kontrole veterinarske inspekcije u Srbiji

24.06.2019. 12:12 12:17
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BEOGRAD: Veterinarska inspekcija je na celoj teritoriji Srbije pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, budući da visoke letnje temperature nose rizik po bezbednost hrane životinjskog porekla.

Posebna pažnja se usmerava na objekte brze hrane, one u kojima se proizvodi sladoled, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, kao i javne gradske pijace, odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.



Podsećaju da je samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona njih. 



U veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majoneza i mlečni proizvodi.



Kako se navodi u saopštenju, dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima već je izložena dejstvu povišenih temperatura i atmosferskim uticajima. 



Zato upozoravaju da se u periodu sa visokim temperaturama hrana mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom "hladnom lancu".



Inspektori preduzimaju mere u situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.



Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane, dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.



Najveća odstupanja i nepravilnosti uoče se u postupcima sa hranom u objektima namenjenim za skladištenje hrane životinjskog porekla i na tržnicama velikih gradova.



Potrošačima se savetuje da lako kvarljive proizvode životinjskog porekla kupuju samo u objektima i prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. 



Sumnju u ispravnost hrane životinjskog porekla građani mogu postaviti već na osnovu promene boje, mirisa i gde je moguće ukusa.



U kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane, jer se mikroorganizmi lako prenose. 



Hranu bi trebalo čuvati u rashladnim uređajima, obavezno dobro termički obraditi pre konzumacije, a u letnjem periodu ne preporučuje se držanje kuvane hrane duže od pet dana u frižideru. 

Piše:
Pošaljite komentar
Da li je organska hrana koju jedemo zaista organska

Da li je organska hrana koju jedemo zaista organska

20.06.2019. 15:19 15:20