Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Појачане контроле ветеринарске инспекције у Србији

24.06.2019. 12:12 12:17
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Ветеринарска инспекција је на целој територији Србије појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране, будући да високе летње температуре носе ризик по безбедност хране животињског порекла.

Посебна пажња се усмерава на објекте брзе хране, оне у којима се производи сладолед, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, као и јавне градске пијаце, односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе, саопштило је Министарство пољопривреде.



Подсећају да је само неколико сати на високим температурама довољно да се из једне бактерије у храни развије два милиона њих. 



У веома кварљиве врсте хране спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонеза и млечни производи.



Како се наводи у саопштењу, дешава се да инспектори затекну у промету храну која се не чува у адекватним условима већ је изложена дејству повишених температура и атмосферским утицајима. 



Зато упозоравају да се у периоду са високим температурама храна мора чувати на ниским температурама у такозваном "хладном ланцу".



Инспектори предузимају мере у ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању.



Зависно од утврђених неправилности налаже се отклањање недостатака, забрањује се обављање делатности и стављање у промет неисправне хране, повлачење и уништавање на лицу места затечене неисправне хране, док се против починилаца прекршаја предузимају управне радње.



Највећа одступања и неправилности уоче се у поступцима са храном у објектима намењеним за складиштење хране животињског порекла и на тржницама великих градова.



Потрошачима се саветује да лако кварљиве производе животињског порекла купују само у објектима и продајним местима где се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе. 



Сумњу у исправност хране животињског порекла грађани могу поставити већ на основу промене боје, мириса и где је могуће укуса.



У кућним условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране, јер се микроорганизми лако преносе. 



Храну би требало чувати у расхладним уређајима, обавезно добро термички обрадити пре конзумације, а у летњем периоду не препоручује се држање куване хране дуже од пет дана у фрижидеру. 

Пише:
Пошаљите коментар
Да ли је органска храна коју једемо заиста органска

Да ли је органска храна коју једемо заиста органска

20.06.2019. 15:19 15:20