OVO MOŽE BITI NAŠ TIHI UBICA Oznaka MNG budi OPREZ, a profesorka objašnjava zašto može izazvati SINDROM KINESKOG RESTORANA i šta on podrazumeva
Mononatrijum glutamat (MNG) je jedan od aditiva koji se dodaje kao pojačivač ukusa raznim proizvodima, pre svega slanim, kao što su supe iz kesice, grickalice, suvomesnati proizvodi i začinske smeše za jela. Profesorka Svetlana Stanišić, doktorka fizičke hemije, istakla je za Pink televiziju da taj aditiv daje "pečurkast", bogat ukus svim jelima.
-On je otkriven pre 100 godina i izolovao ga je iz algi japanski naučnik. On izaziva peti ukus, koji danas zovu umami, zaseban ukus. On izaziva preosetljivost, crvenilo, ubrzan rast srca, vrućina, znojenje. To je sindrom kineskog restorana. Ta reakcija je izuzetno retka. Nalazi se u parmezanu, paradajzu, orasima, mesu, jajima- reči su Stanišić.
Prvi slučaj ovog sindroma opisan je 1968. godine, kada se jedan od naučnika požalio na simptome koje je dobio nakon posete jednom kineskom restoranu, a koji su uključivali gore navedene posledice.
Utiče na bela krvna zrnca
Profesorka je naglasila da mononatrijum glutamat nije toliko opasan i ima ga i u prirodnim proizvodima, ali ne sme se unositi previše.
-U studijama rađenim na životinjama pokazalo se da može da utiče na bela krvna zrnca, koja štite od virusa. Ukoliko jedete zdravo i želite da začinite svoje jelo sa nekom od tih začina, to je sasvim u redu, ali ukoliko jedete stalno brzu hranu, imaćete ozbiljne posledice, ne zbog MNG, već zbog nezdrave hrane. Nudle su takođe popularne zbog tog mononatrijum glutamata- zaključila je sagovornica Pinka.