light rain
5°C
07.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО МОЖЕ БИТИ НАШ ТИХИ УБИЦА Ознака МНГ буди ОПРЕЗ, а професорка објашњава зашто може изазвати СИНДРОМ КИНЕСКОГ РЕСТОРАНА и шта он подразумева

13.08.2024. 08:57 09:37
Пише:
Фото: Printscreen Pink televizija/Pixabay/Ilustracija

Мононатријум глутамат (МНГ) је један од адитива који се додаје као појачивач укуса разним производима, пре свега сланим, као што су супе из кесице, грицкалице, сувомеснати производи и зачинске смеше за јела. Професорка Светлана Станишић, докторка физичке хемије, истакла је за Пинк телевизију да тај адитив даје "печуркаст", богат укус свим јелима.

-Он је откривен пре 100 година и изоловао га је из алги јапански научник. Он изазива пети укус, који данас зову умами, засебан укус. Он изазива преосетљивост, црвенило, убрзан раст срца, врућина, знојење. То је синдром кинеског ресторана. Та реакција је изузетно ретка. Налази се у пармезану, парадајзу, орасима, месу, јајима- речи су Станишић.

Први случај овог синдрома описан је 1968. године, када се један од научника пожалио на симптоме које је добио након посете једном кинеском ресторану, а који су укључивали горе наведене последице.

Утиче на бела крвна зрнца

Професорка је нагласила да мононатријум глутамат није толико опасан и има га и у природним производима, али не сме се уносити превише. 

-У студијама рађеним на животињама показало се да може да утиче на бела крвна зрнца, која штите од вируса. Уколико једете здраво и желите да зачините своје јело са неком од тих зачина, то је сасвим у реду, али уколико једете стално брзу храну, имаћете озбиљне последице, не због МНГ, већ због нездраве хране. Нудле су такође популарне због тог мононатријум глутамата- закључила је саговорница Пинка.

Пише:
Пошаљите коментар