Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rođeni Riječanin za „DNEVNIK” govori o tome kako se U NORVEŠKOJ LOVI BAKALAR Mamac na 100 metara ide, al’ nagrada iz dubina stiže

07.05.2024. 16:09 16:21
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Koga more od malena “zasoli”, nosiće taj ukus dok postoji… Genetski primorski kod rođenog Riječanina Daniela Serga Tomaska sa sunčanog Jadrana odveo je na sever, u mnogo hladnije vode koje okružuju Norvešku.

 Tu se, kao penzinosani profesionalni ronilac i sada bavi podvodnim ribolovom, a kada je previše hladno da se ide u more, ponekad zabaci udicu i peca bakalara. Ova riba severnih, hladnih mora, na balkanskom i mediteranskom podneblju poznata kao delikates, obitava na dubinama od 40 pa čak i do 100 metara! Ovakve brojke ukazuju na ribolov koji ima svojih specifičnosti.  

-Lovi se na razne varalice, najviše na silikonce. Takođe, odličan mamac za bakalara je mrtva haringa. Pribor mora biti jak, jer na velikim dubinama ima velikih primeraka ove ribe teških i do 10 kilograma. Mamac se spusti na dno i lagano trza. Sitnije primerke nije teško izvući iz velikih dubina, ali krpni mogu da budu problem ako štap nije odgovarajući – ukazuje Daniel.

Upravo ovo vreme je dobro za pecanje bakalara, jer iz većih dubina u kojim provode zimu sada se približava obali, pa može da ga bude i na “samo” nekoliko desetina metara. Danijel kaže da, kada se zanat pecanja bakalara utvrdi, nije teško uloviti ovu ribu.

-Često kažem da bakalar nije mnogo pametan, jer ide na sve što se mrda. Doživljaj je veliki kada zagrize mamac, često bude velike borbe što je poseban osećaj koji podiže adrenalin. Ipak, borba ne traje ne dugo, bakalar brzo odustane  - kaže riječki  “morski vuk”.


Često kažem da bakalar nije mnogo pametan, jer ide na sve što se mrda (Daniel Sergo Tomasko)

Norveška je bogata bakalarom duž cele obale. Specifičnost lova na ovu ribu u ogleda se, između ostalog, u geografskoj barijeri: na jugu zemlje je trajno zaštićen u području Oslo fjorda do granice sa Švedskom, tačnije dozvoljen je samo profesionalni ri-

bolov, ali  upućeniji smatraju da je pitanje vremena kada će i on biti ukinut Na jugu je minimalna veličina za ulov 44 centimetra, a na severu 55.  Meka za ribolovce bakalara je sever zemlje gde zabrane nema, a čije obale pohode turisti iz cele Evrope. Za ribolov u moru nije potrebna dozvola, niti ima ograničenja količine koja se lovi, ali stranci – turisti iz zemlje mogu da iznesu 20 kilograma ribe po osobi. To nije mali benefit, jer…

- Meso bakalara je vrhunsko. Daleko je ukusnija riba iz mora od bakalara iz uzgoja. Razlika je kao noć i dan! – slikovito pojašnjava Daniel Sergo Tomasko.

D. Knežić

Piše:
Pošaljite komentar