Jaja, sir i suhomesnati proizvodi na pijacama ispravni
BEOGRAD: Jaja, sir i suhomesnati proizvodi koji se prodaju na beogradskim pijacama su zdravstveno ispravni, a samo u jednom uzorku kobasice je pronađen veći sadržaj kolagena, pa je taj proizvod odmah povučen iz prodaje, saopštile su „Gradske pijace“.
Kako navode, Naučni institut za veterinarstvo Srbije (NIVS) potvrdio je da jaja, sir i suhomesnati proizvodi na beogradskim pijacama ispunjavaju sve uslove predviđene Zakonom o bezbednosti hrane i pravilnicima.
U uzorkovanim kokošijim jajima nije identifikovana bakterija „salmonella spp“, dok u belom kravljem siru nije izolovana ni „salmonella spp“, niti „listeria monocutogenes“.
Pored mikrobiološke analize namirnica, obavljeno je ispitivanje kvaliteta mesnih prerađevina, a rezultati se kreću u granicama referentnih vrednosti preduzetih iz Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao i Pravilnika o prehrambenim aditivima.
Kako kažu, u jednom uzorku kobasice identifikovan je povećan sadržaj kolagena, te je ovaj proizvod odmah povučen iz prometa po nalogu „Gradskih pijaca“.
Pijace su, u susret uskršnjim praznicima, naručile komercijalnu analizu zdravstvene i higijenske ispravnosti, metodom slučajnog uzorka osetljivih namirnica koje su sastavni deo uskršnje trpeze.
U tom preduzeću dodaju da tri godine sprovode interni monitoring radi zdravstvene ispravnosti namirnica životinjskog porekla i poljoprivrednih proizvoda na svim beogradskim pijacama.