Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SA TOPLIM VREMENOM SVE VIŠE BAKTERIJSKIH UPALA ŽELUCA I CREVA Samo ovako ćete sprečiti bolest

08.05.2024. 07:41 08:46
Piše:
Foto: Pixabay

Bakterijske upale želuca i creva, odnosno gastroenterokolitisi, javljaju se tokom cele godine, a nešto češće tokom toplih dana.

Uzročnici su patogene i uslovno patogene bakterije, među kojima su najčešće bakterije iz roda salmonela, kampilobakter, patogeni tipovi eširihija koli, šigela, kao i zlatni stafilokok. Visoke temperature izuzetno pogoduju rastu i razmnožavanju bakterija u hrani, posebno hrani životinjskog porekla (mleko, mlečni proizvodi, jaja, meso, kremovi i filovi). Mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši su najpogodniji za razmnožavanje zlatnog stafilokoka.

- Hrana može biti primarno zagađena (kontaminirana), ali je češće sekundarno kontaminirana nepravilnom obradom, njenim rukovanjem i čuvanjem. Ove infekcije se, takođe, prenose i kontaktom sa zaraženim osobama. Odojčad i mala deca, trudnice, osobe starije životne dobi koje imaju neko hronično oboljenje, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom, mogu imati težu kliničku sliku i komplikacije – kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Visoke temperature izuzetno pogoduju rastu i razmnožavanju bakterija u hrani, posebno hrani životinjskog porekla (mleko, mlečni proizvodi, jaja, meso, kremovi i filovi)

U većini slučajeva, bakterijski enterokolitisi se manifestuju unutar nekoliko dana od konzumiranja kontaminirane hrane. Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, povraćanje, grčevi u stomaku i proliv. Stolice mogu biti kašaste, vodenaste, a mogu imati i primese sluzi i krvi. Obolela osoba lako dehidrira, što se manifestuje suvim ustima, suvim obloženim jezikom, tamnije prebojenom mokraćom i ubrzanim radom srca.

Najvažnije preporuke za prevenciju bakterijskih gastroenterokolitisa su, između ostalog, da se temeljno opere sirovo voće i povrće higijenski ispravnom vodom; temeljno pranje ruku zdravstveno ispravnom vodom i sapunom pre, u toku i posle pripreme hrane, posle korišćenja toaleta i nakon kontakta sa životinjama; termička obrada namirnica životinjskog porekla na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa, dovoljno dugo; pripremljenu hranu najbolje je jesti svežu i nikako je ne držati duže od dva sata na sobnoj temperaturi.

LJ. Petrović

Piše:
Pošaljite komentar
Čiste ruke čuvaju od zaraze

Čiste ruke čuvaju od zaraze

14.10.2016. 19:29 09:06
Kon: Pranje ruku najvažnije, besmisleno nositi maske na otvorenom

Kon: Pranje ruku najvažnije, besmisleno nositi maske na otvorenom

09.03.2020. 13:41 13:42
Biološkom terapijom leče ulcerozni kolitis

Biološkom terapijom leče ulcerozni kolitis

23.02.2020. 10:23 10:25