scattered clouds
0°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СА ТОПЛИМ ВРЕМЕНОМ СВЕ ВИШЕ БАКТЕРИЈСКИХ УПАЛА ЖЕЛУЦА И ЦРЕВА Само овако ћете спречити болест

08.05.2024. 07:41 08:46
Пише:
Фото: Pixabay

Бактеријске упале желуца и црева, односно гастроентероколитиси, јављају се током целе године, а нешто чешће током топлих дана.

Узрочници су патогене и условно патогене бактерије, међу којима су најчешће бактерије из рода салмонела, кампилобактер, патогени типови еширихија коли, шигела, као и златни стафилокок. Високе температуре изузетно погодују расту и размножавању бактерија у храни, посебно храни животињског порекла (млеко, млечни производи, јаја, месо, кремови и филови). Млевено месо, кашаста храна и слаткиши су најпогоднији за размножавање златног стафилокока.

- Храна може бити примарно загађена (контаминирана), али је чешће секундарно контаминирана неправилном обрадом, њеним руковањем и чувањем. Ове инфекције се, такође, преносе и контактом са зараженим особама. Одојчад и мала деца, труднице, особе старије животне доби које имају неко хронично обољење, као и особе са ослабљеним имунитетом, могу имати тежу клиничку слику и компликације – кажу у Институту за јавно здравље Војводине.

Високе температуре изузетно погодују расту и размножавању бактерија у храни, посебно храни животињског порекла (млеко, млечни производи, јаја, месо, кремови и филови)

У већини случајева, бактеријски ентероколитиси се манифестују унутар неколико дана од конзумирања контаминиране хране. Најчешћи симптоми су повишена телесна температура, повраћање, грчеви у стомаку и пролив. Столице могу бити кашасте, воденасте, а могу имати и примесе слузи и крви. Оболела особа лако дехидрира, што се манифестује сувим устима, сувим обложеним језиком, тамније пребојеном мокраћом и убрзаним радом срца.

Најважније препоруке за превенцију бактеријских гастроентероколитиса су, између осталог, да се темељно опере сирово воће и поврће хигијенски исправном водом; темељно прање руку здравствено исправном водом и сапуном пре, у току и после припреме хране, после коришћења тоалета и након контакта са животињама; термичка обрада намирница животињског порекла на температури изнад 70 степени Целзијуса, довољно дуго; припремљену храну најбоље је јести свежу и никако је не држати дуже од два сата на собној температури.

Љ. Петровић

Пише:
Пошаљите коментар
Чисте руке чувају од заразе

Чисте руке чувају од заразе

14.10.2016. 19:29 09:06
Кон: Прање руку најважније, бесмислено носити маске на отвореном

Кон: Прање руку најважније, бесмислено носити маске на отвореном

09.03.2020. 13:41 13:42
Биолошком терапијом лече улцерозни колитис

Биолошком терапијом лече улцерозни колитис

23.02.2020. 10:23 10:25