Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DANAS JE SVETSKI DAN TURSKE KAFE Većini jutro započinje uz nju MNOGI NE ZNAJU DA JE SPREME, ALI NI DA PROTUMAČE ONO ŠTO PORUČUJE TALOG

05.12.2024. 09:44 10:07
Piše:
Izvor:
k1info.rs
кафа
Foto: Pixabay.com

Danas obeležavamo Svetski dan turske kafe, jedinstvenog napitka koji nije samo piće već i deo kulturnog nasleđa.

Turska kafa je poznata širom sveta po svom specifičnom ukusu, bogatoj peni i posebnom načinu pripreme, a UNESCO ju je uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine. U Turskoj je običaj da se kaže da šolja kafe popijena zajedno ostaje u srcu 40 godina...

Turska kafa – više od pića

Turska kafa nije samo način da se uživa u kafi, već i povod za razgovor, opuštanje i povezivanje. U mnogim domaćinstvima, posebno na Balkanu i Bliskom istoku, kuvanje turske kafe je deo svakodnevne rutine i simbol gostoprimstva.

Poznata je i po svojoj ulozi u tradiciji gatanja

кафа
Foto: Pixabay.com

Nakon ispijanja kafe, šolju treba okrenuti, sačekati da se talog slegne i tumačiti oblike koje on ostavi. Ovaj ritual je i danas omiljena zabava u mnogim domovima.

Kako se priprema turska kafa?

  • Turska kafa se priprema u džezvi, maloj posudi od metala ili bakra, i kuva na tihoj vatri ili pesku. Evo jednostavnog recepta:
  • U džezvu stavite vodu (jedna šoljica po osobi) i po želji šećer.
  • Dodajte kafu – obično jednu punu kašičicu po šoljici.
  • Kuvajte na laganoj vatri dok se na površini ne stvori gusta pena, ali ne dozvolite da kafa provri.
  • Polako sipajte kafu u šoljice, vodeći računa da sačuvate penu.
  • кафа
    Foto: Pixabay.com

Zašto je turska kafa posebna?

  • Intenzivan ukus: Mlevena do najsitnijeg praha, turska kafa pruža bogat i pun ukus.
  • Sporo uživanje: Zbog taloga na dnu, pije se polako, što podstiče opuštanje i razgovor.
  • Tradicija i zajedništvo: Ona je simbol zajedničkih trenutaka – bilo da se pije s porodicom, prijateljima ili gostima.

Obeležite ovaj dan uz šoljicu kafe

Danas je savršen trenutak da skuvate tursku kafu, uživate u njenom jedinstvenom ukusu i podelite taj trenutak sa nekim dragim. Podignite šoljicu i nazdravite za bogatu tradiciju koja već vekovima spaja ljude.

Uzdravlje i – neka vam talog donese samo dobre vesti!

(k1info.rs)

Izvor:
k1info.rs
Piše:
Pošaljite komentar