PRIPREMITE BAR 5.000 DINARA Posna trpeza na Veliki petak i te kako će da vas košta RIBA, VOĆE, JAJA POSKUPELI PRED PRAZNIK
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 18. aprila obeležavaju najtužniji dan za hrišćane - Veliki petak.
Veliki petak je dan kada većina pravoslavnih vernika posti, bez obzira na to da li su se pridržavali pravila Vaskršnjeg posta ili ne. Takođe, većina je u dilemi šta bi tog dana trebalo da se nađe na trpezi.
Na ovaj dan, na trpezi bi trebalo da se nađu samo posne namirnice, odnosno, hrana spremljena na vodi, dakle, pirinač, bareno ili sveže povrće, med umesto slatkiša, kao i voće. Kada je reč o grickalicama, one nisu dozvoljene.
U Srbiji, većina porodica smatra da bi na Veliki petak trebalo jesti riblje proizvode, ali, ovakva vrsta posta nije prikladna dva dana pred Vaskrs. Veliki petak je dan kada se isključivo posti na vodi, a ukoliko ste od onih koji se striktno priodržavaju pravila posta, na taj dan bi trebalo da se uzdržavate od jela i pića sve do zalaska sunca.
Tradicija koja ne prestaje
Na Veliki petak domaćice farbaju jaja. Domaćica se prethodno prekrsti i pomoli Bogu i u posudu u kojoj će kuvati i farbati jaja, doda malo osvećene vodice. Prvo obojeno jaje, crvene boje, „čuvarkuća“ čuva se do idućeg Vaskrsa. Šaranje i ukrašavanje jaja prilika je da se pokaže kreativnost i ljubav prema umetnosti, kroz razne tehnike.
U velikim trgovinskim lancima pakovanja i korneti jaja se prodaju po akcijskim cenama, i to već od 150 dinara za deset komada A klase. Što se tiče pakovanja klase M, ono u prodavnicama košta od 10,99 do 234 dinara, dok se jaja L klase u pojedinim marketima mogu kupiti za 25 dinara po komadu.
Kada je reč o pijačnim cenama jaja u Centralnoj Srbiji, ona variraju i kreću se od, najjeftinijih u Beogradu, po ceni od 12 dinara, do najskupljih u Šapcu od po 25 dinara. Dok u Vojvodini, Sremska Mitrovica ima najjeftiniju ponudu po ceni od 15 dinara, najskuplja se prodaju u Novom Sadu za 24 dinara.
Skočila i cena belih jaja
Do vikenda, jaja su se mogla kupiti po staroj ceni, ali od dana, s obzirom na rast potražnje, rastu i cene. Domaćice kupuju bela jaja zbog „dekupaž tehnike“. Obična jaja u Vranju prodaju se po ceni od 360, 390, 420 do 510 dinara. Gajba belih jaja košta od 750 do 800 dinara.
Domaćice koje pripremaju posne pite, sveže domaće kore mogu kupiti u koradžijskim radnjama na pijacama.
Takođe, na beogradskim pijacama tradicionalno je veliki izbor sezonskog voća i povrća, koštunjavog i suvog voća, koje se često konzumira i tokom posta.
Boje za jaja
Za obične boje za jaja ove godine treba izdvojiti od šest do 10 dinara, što je jeftinije u odnosu na prošlu godinu kada smo za kesicu boje morali da izdvojimo u proseku 10 dinara.
Gel boje su oko 200 dinara, gliteri i kristali za jaja staju oko 220 dinara, a sličice koštaju od 100 dinara.
Lukovina na pijacama košta oko 100 dinara za kesicu.
Cene voća i povrća na pijacama
Cena kilogram jabuka na pijacama kreće se od 50 do 100 dinara. Kada je reč o suvom voću, suva kajsija će vas koštati 1.200 dinara po kilogramu, dok se cena suvih šljiva kreće od 400 do 500 dinara.
Pogledajte cene i ostalih namirnica:
Zelena salata – 80 dinara;
Cena rotkvica se kreće od 60 do 80 dinara za vezu;
Paradajz – 450 dinara kilogram;
Mladi luk – vezica 80 dinara;
Za kilogram spanaća treba da izdvojite 300 dinara i,
Sremuš – 50 dinara.
Za kilogram jagoda potrebno je 600 dinara, a cene borovnica idu do 2.200 dinara. Cene orašastih plodova variraju, te badem i orasi se mogu kupiti za 1.200 dinara po kilogramu.
Cene ribe
Gotovo na svakoj pijaci postoji po nekoliko ribarnica, koje su odlično snabdevene, a ponuda je bogata, te je svakome na raspolaganju raznovrstan izbor sveže i pečene ribe.
Kilogram najjeftinije ribe u ribarnicama na pijacama košta 600 dinara, dok ćete za morsku ribu losos morati da izdvojite 3.200 dinara za jedan kilogram.
Šaran košta 1.500, pastrmka 1.090 dinara i skuša 780 dinara za kilogram.
Praznični ručak ove godine koštaće vas oko 5.000 dinara.
Recept za posnu čorbu od oslića
Obarite oslić u slanoj vodi. Nakon toga, očistite ga od kostiju i isecite na manje komade. Krompir oprati, oljuštiti, iseći na komadiće, kao i beli i crni luk. Navedene sastojke izmešajte, dodati seckani peršun, začine po želji i dobro izmešajte.
U duboku šerpu sipati ulje, dodajte povrće pomešano sa ribom, prelijte uljem i vodom u kojoj se bario oslić. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata.
Umutiti brašno i sok od paradajza, preliti povrće i peći sve dok ono ne bude kuvano.
Kada ćete moći u markete i na pijacu za vreme uskršnjih praznika
Tokom vaskršnjih praznika, 18. aprila, na Veliki petak, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana kao što su hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugo, moraju da rade najmanje od 09.00 do 12.00 sati.