overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИОЛИНИСТКИЊА ЛАНА ЗОРЈАН ОТВАРА КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ Досањани сан о наступу на Корзоу

01.09.2024. 12:15 13:54
Пише:
Извор: И. Балаж

Млада виолинисткиња Лана Зорјан отвориће овогодишњи Калеидоскоп културе на Корзу 5. септембра уз диригента Максимилиана Хаберштока и Војвођански симфонијски оркестар.

По њеном мишљењу, петонедељни програм Калеидоскопа културе који већ годинама у Србији промовише културу и уметност јесте сјајна прилика да се српска публика упозна са изузетно разноврсним, интересантним и врхунским програмима.

- Заиста ми је неизмерна част и свесрдно сам захвална за указано поверење и ову невероватну прилику. Даћу све од себе да се  максимално спремим  и да публика ужива у мом, односно нашем наступу - рекла је Лана.

Шта очекујете од овог концерта и шта припремате за новосадску публику на Корзоу?

- Овај концерт је, пре свега, изразито значајан моменат у мојој досадашњој каријери. Мислим да када би мала Лана, веран фан Калеидоскопа културе, чула да ускоро отварам овај програм, била би у једном великом стању шока, али исто тако била би и веома поносна. Од овог концерта очекујем нове предивне успомене, ново знање кроз припреме и рад са маестром Максимилианом Хаберштоком и Војвођанским симфонијским оркестром и једноставно концерт из снова. За новосадску публику на Корзоу, припремила сам Концерт за Виолину и оркестар број 1 у фис молу од Хенрика Вјењавског. Овај концерт се не виђа често на светској, а нарочито на нашој сцени тако да се заиста радујем да га представим публици која можда није претерано упозната са концертом. Ово је један од технички најзахтевнијих концерата за виолину, али је заиста божанствен и изразито романтичан, поготово ако се узме у обзир да га Вјењавски писао са свега седамнаест година.

Почели сте да свирате виолину са само четири године. Како је ваша љубав према виолини еволуирала током година?              

- Потичем из породице музичара, па је самим тим виолина одувек била веома присутна у мом животу. Моја мајка је професор виолине, отац оперски певач, дека са мајчине стране етномузиколог, са татине бивши тубиста и хармоникаш у војном оркестру... Мада, интересантна чињеница је та да је виолина била искључиво мој избор. Мајка је хтела да свирам клавир, а тата није имао неку огромну жељу да свирам било који инструмент. Не знам конкретно шта ју је толико издвојило од осталих инструмената да мала Лана од три године изрази жељу да свира баш виолину. Да ли је у питању њен племенит, али опет разноврсан тон, угледање на мајку и њене ученике или нешто друго..., али од момента када сам први пут узела виолину у руке и произвела прве тонове, који су тада били углавном шкрипање, заволела сам да свирам. У почетку је, наравно, свирање за мене била игра, а сада на виолинизам гледам као изразито значајан део мене без кога једноставно не бих била ја. Рекла бих да сам у последњих годину дана драстично емотивно сазрела, што је наравно и довело љубав за ову професију и моје свирање на нов ниво. Моја љубав према том магичном инструменту ће заувек расти, па тако и ја уз њу.


Велика привилегија

- Рад са професором Стефаном Миленковићем је за мене велико остварење сна. На професора сам се угледала од раног детињства и заиста сам изразито захвална за привилегију да учим од њега. Наш први час је био на пролеће 2021, и од тада сам сваког лета на његовом Мастеркласу тј. Институту. Од октобра 2023. сам званично његов студент, што значи да од тада радимо много интензивније. Кроз ове три и по године сам у свакој прилици рада са професором научила  пуно и сваки моменат се може узети за неку врсту прекретнице с обзиром на напредак после сваког часа.


Након што сте освојили престижну награду „Интернатионал Classical Мусиц Award“ за 2024. годину, на који начин овај успех обликује вашу уметничку каријеру?

- Од јануара, када је званично широм света објављено да сам добитник ИЦМА награде, мој живот се потпуно променио. Ова награда је потпуно променила моју каријеру, због ње сам добила понуде за бројне значајне концерте и сарадње, али није променила само моју каријеру већ и мене као особу. Сва бурна и предивна дешавања проузрокована наградом су ме научила пуно тога. Од момента када је објављено да сам добитник мој живот подразумева много више дешавања и обавеза него раније и у почетку је заиста било напорно. Тако нагла промена је заиста била предивна и дефинитивно моја омиљена прекретница у каријери, али је такође и психички била заиста заморна. Мислим да ми је тај период „адаптирања” на заузетији живот него пре дао велику шансу да упознам себе на новом нивоу. Наравно, изразито велика орговорност долази са овом наградом, јер сада на сцену излазим као добитник ИЦМА награде за Откриће 2024. године. Самим тим то драстично повећава очекивања слушалаца, али још више моја очекивања...

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе могуће је пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com.

Бранка Павковић

Аутор:
Пошаљите коментар