Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУСРЕТИ: ЏОН СЕВИЏ - ОД ФОРМАНОВОГ БУКОВСКОГ ДО ЧОВЕКА КОЈЕМ ЈЕ САМО СТАЛО ДО ПРИЈАТЕЉА „Често постанем негативан”

27.07.2024. 08:55 09:01
Пише:
Извор: промо

Дуго сам се припремао за разговор са Џоном Севиџом. Још пре неколико година кад сам га видео у Новом Саду, на премијери мјузикла “Коса” у Позоришту младих, пало ми је на памет да би било баш занимљиво питати га како он доживљава причу која га ја прославила.

Како уопште на каријеру глумца утиче једна таква улога као што је улога Клода Буковског у филму Милоша Формана.

- Нови Сад је прелеп град - прво је што ми је рекао кад смо се упознали на Сомборском филмском фестивалу. - А ко ти је то на мајици?

Кад је чуо одговор - Сигмунд Фројд, разговор је неповратно изгубио форму интервјуа. Открио сам да има сина који се бори са менталном болешћу, да му је омиљени филм у последње време управо филм о Сигмунду Фројду и његовим последњим данима (Фреуд’с Ласт Session), са омиљеним му глумцем Ентонијем Хопкинсом... Другим речима, Џон Севиџ скоро да и није више глумац. Он је човек с којим можете да причате о великом спектру тема, а инспирише га највише политика и могућност превазилажења ратног стања и сиромаштва у земљама трећег света, како је за то сковала појам управо његова родна Америка.

- Многи људи су га критиковали, због начина на који је Фројд представљен - наставио је Севиџ своју причу - Али мени се веома допала његова аргументација о томе како ми људи можемо да имамо једну такву представу као што је представа Бога.

Покушавајући да га вратим на искуство у Новом Саду, са мјузиклом “Коса” у Позоришту младих, добио сам само кратак одговор да је за њега све то било изузетно. Затим је сам наставио:

- Често су ме питали је ли Буковски стваран. То је то! Буковски је постојао. Милош га је познавао, само што је он живео у Чехословачкој.

Враћајући се на причу о Фројду, рекао је да нам је свима потребно мало помоћи с времена на време. Говорио је о потреби за научним истраживањима, а не начину на који живимо - тако да нам је стално потребно још, још, још.

- То нас доводи до страшних криза. А начин на који смо до сада живели, у друштвима чија је снага долазила изнутра, или из природних елемената, слободно, није нам био довољан, јер је требало напунити много празних џепова - ироничан је био Севиџ. - То нас данас коштас много страха и насиља. Знам да често постанем веома негативан, а то је осећање које имам тренутно. Међутим, постајући свестан тога, постајем свестан и своје захвалности да сам у могућности да подржим свог пријатеља Лазара. То што је он доживео је истина за многе.

Подсећања ради, Џон Севиџ већ неко време долази у Сомбор код свог колеге глумца и пријатеља Лазара Рајића, у Америци познатијег под презименом Роквуд. Лазару је овде недавно објављена и биографија, а били су први познати глумци из међународног света филма, који су подржали оснивање Сомборског филмског фестивала.

- Напустити своју земљу, доћи у Америку, што би требало да буде испуњење циља, допринети култури те земље... То је нешто што су покушали милиони. Мало је оних који успеју. Људи знају да буду истрајни и то је оно на шта можемо да се ослонимо за будућност.

Игор Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар
ГЛУМЦИ ЏОН СЕВИЏ И ЛАЗАР РОКВУД ГОСТИ СОМБОРСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА Жарку Лаушевићу постхумно награда „Специјални Ернест“

ГЛУМЦИ ЏОН СЕВИЏ И ЛАЗАР РОКВУД ГОСТИ СОМБОРСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА Жарку Лаушевићу постхумно награда „Специјални Ернест“

09.07.2024. 08:30 08:36
ХОЛИВУДСКА ЛЕГЕНДА У НОВОМ САДУ Џон Севиџ одушевљен Српском Атином

ХОЛИВУДСКА ЛЕГЕНДА У НОВОМ САДУ Џон Севиџ одушевљен Српском Атином

22.09.2023. 12:34 12:45
ЗВЕЗДА КУЛТНИХ ФИЛМОВА КОСА, КУМ, ЏОН СЕВИЏ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ДНЕВНИК Србија је моја добро чувана тајна, а ево шта је рекао за Нови Сад

ЗВЕЗДА КУЛТНИХ ФИЛМОВА КОСА, КУМ, ЏОН СЕВИЏ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ДНЕВНИК Србија је моја добро чувана тајна, а ево шта је рекао за Нови Сад

24.09.2023. 09:49 11:39