Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГЛУМЦИ ЏОН СЕВИЏ И ЛАЗАР РОКВУД ГОСТИ СОМБОРСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА Жарку Лаушевићу постхумно награда „Специјални Ернест“

09.07.2024. 08:30 08:36
Пише:
Извор: Н. Бабић

Легенда српског глумишта Жарко Лаушевић постухмно је награђен „Специјалним Ернестом“, признањем које Сомборски филмски фестивал додељује за „допринос добрим филмовима”. 

Шеста едиција фестивал ће, подсетимо, бити одржан од 11. до 14. јула, с тим то ће ипак почети дан раније предфестивалским програмом. Наиме, у среду, 10. јула, према најавама из редова организатора, Културног центра „Лаза Костић“, биће одржана пројекција филма „Imaginary фриендс“ након ћега ће бити и отворена изложба фотографија „Бата у 90 слика“.          

Ни овогодишње фестивалско издање неће проћи без познатих гостију, па ће се тако, поред рођеног Сомборца Лазара Роквуда, који је имао низ споредних улога у холивудским блокбастерима, по ко зна који пут у овом граду обрети и његов пријатељ Џон Севиџ, холивудска звезда која је најширој јавности позната пре свега као тумач лика регрута Буковског у легендардном филму Милоша Формана „Коса“, али и из домаћег филмског остварења посвећеног југословенској кошарци - „Бићемо прваци света“. Повод за гостовање два америчка глумца је промоција књиге Немање Сарача „Како сам открио Америку“, односно биографије Лазара Роквуда која ће бити одржана у другог фестивалског дана, у петак, и на којој ће говорити и Радослав Зеленовић.


Жири и признања

У селекцији Главни такмичарски програм биће додељене награде „Ернест” за најбољи филм, као и признање „Боер” за најбољу глумицу и најбољег глумца. У селекцији филмова младих аутора биће додељена награда „Боер” за најбољи филм. Жири Главног такмичарског програма радиће у саставу Весна Чипчић, Ана Мариа Rossi и Радован Вујовић, док ће у жирију селекције филмова младих аутора бити Павле Менсур, Љубомир Булајић и Стефан Вукић.


- „Како сам открио Америку” представља резултат Сарачевог вишегодишњег истраживачко-интерпретативног рада на расветљавању живота, рада и дела Лазара Рајића Роквуда, глумца који је прешао узбудљив пут од војвођанских предела до Канаде, САД и других крајева света. Његова животна прича важна је не само као доказ упорности и фокусираности једног појединца да оствари свој сан и пут за који верује да му је зацртан, већ и у ширем контексту, као доказ способности сваког нашег уметника да постигне запажен успех у међународним водама – наглашавају из редова организатора фестивала.

Истог дана, у подне, башта кафе бара „Дес Артс“, биће уприличена промоција филмског издаваштва Филмског центра Србије. Фокус разговора биће књига Недељка Ковачића „Партизански вестерн Жике Митровића”, која, по наводима, у неколико обимних есеја рекапитулира каријеру најпродуктивнијег филмског редитеља - Жике Митровића, творца легендарних филмова „Капетан Леши“ и „Марш на Дрину“. Организатори 6. Сомборског филмског фестивала су објавили да је суботњи Еспресо у 11 разговор резервисан за промоцију књиге „Посебан кадар” Јелице Стојанчић која прича о филмским критичарима и новинарима који су писали и пишу о покретним сликама од средине прошлог века до почетка другог миленијума. Сабрани су есеји хроничара филма, домаћег и страног, појачани њиховим фото-портретима а представљене су 52  личности и 49 аутора.

М. Миљеновић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈОШ ОВАЈ ДАН МИРЕ БАЊАЦ Сомборски филмски фестивал отвара дебитантско остварење Раше Буквића

ЈОШ ОВАЈ ДАН МИРЕ БАЊАЦ Сомборски филмски фестивал отвара дебитантско остварење Раше Буквића

04.07.2024. 10:17 10:23
Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

07.07.2022. 10:17 10:19
Сомборски филмски фестивал од 11. до 15. јула

Сомборски филмски фестивал од 11. до 15. јула

04.07.2022. 11:35 11:37