clear sky
15°C
18.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0508
usd
105.2142
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУСРЕТИ: ДАВИД ЈАКОВЉЕВИЋ И СИНИША ЦВЕТИЋ, ФИЛМСКЕ ЗВЕЗДЕ У УСПОНУ Одсуство суштине

30.07.2024. 08:43 08:50
Пише:
Извор: М. Ђурђевић

Један од најзанимљивијих разговора о филму који се редовно организују на недавно одржаном Сомборском филмском фестивалу, а води их селектор Дејан Дабић, био је онај са екипом “Јоргована”.

Филм редитеља Синише Цветића и сценаристе Давида Јаковљевића окупио је и глумицу Јану Бјелицу, дечака Петра Васиљевића који се открио да се сјајно забавио, а посебан фокус био је на тему “Јоргована” - домаћу филмску и продукцију ТВ серија.

- Фестивали креирају фаму око филмова и развијају културу гледања. На неки начин киднапују град на неколико дана и онда то чини филм узбудљивијим феноменом - одговорио је Цветић на питање како му се допада фестивалска сцена у Сомбору, нашаливши се да му је драго што је сада његов филм приказан у програму за одрасле, јер је и његов и деби Давида Јаковљевића, филм “Усековање”, прошле године био приказан у селекцији за младе ауторе.

Дабића је затим занимало како стварају “у четири руке”, на шта је Јаковљевић одговорио демистификујући процес - прво заједно седну да се договоре како ће разрадити тему, онда он седне и све то напише, да би у финалној фази, кад је сценарио на папиру, још разрадили покоје детаље.

- До “Јоргована” је дошло након што је наш продуцент Зоран Јанковић предложио да урадимо комедију која би имала биоскопски комерцијални потенцијал. Синиша се сад смеје зато што смо хиљаду пута рекли ово, али нема шта друго да се каже кад је тако заиста било. Онда смо нас двојица из жеље да снимимо други филм што брже, пристали на варијанту тог неког изазова и за релативно кратко време смислили окосницу сценарија која је у продукцији била супер прихваћена и све је онда практично инстант ушло у реализацију - испричао је Јаковљевић.

На питање поделе, једне од занимљивијих ствари у филму “Јорговани”, где Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић играју крајње атипичне улоге спрам глумачког имиџа који су изградили, Цветић је разоткрио да им је у то време инспирација био судски спор између Џонија Депа и Амбер Херд. Јаковљевић се досетио да би то могли да буду популарни Боске и Боба, а продуцент Зоран Јанковић и његова кућа “Кошутњак филм” са којима је овај глумачки пар већ сарађивао се побринуо за све остало.

Занимљивост „Јоргована” је што Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић играју крајње атипичне улоге спрам глумачког имиџа

Подсећања ради, филм “Јорговани” сатирички приказује актере једне ТВ серије који су освојили награду и цела радња филма се одвија током гламурозне доделе и журке организоване после тога. приказује се, што би се рекло, лице и наличје филмске уметности као естраде.  

- Ја заправо све више постајем против ТВ серија, као формата генерално. Научио сам да су ТВ серије заправо нешто што су маркетиншке агенције измислиле седамдесетих година, како би контролисали циљну групу за рекламе. А мислим да би ова земља Србија, ако би волела да улаже у своју културу, било боље да то ради кроз филм - рекао је Цветић.

Сценариста филма “Јорговани” Давид Јаковљевић је тај феномен бављења ТВ серијама окарактерисао као ироничан, али и личан:

- Ми се ту бавимо директно нашим послом. Не би иронија сама по себи успела да прошљака, да не постоји лични контратег са тим нивоом како настаје серија, ко у сти људи, о чему причају продуценти, редитељи, сценаристи...

Редитељ Цветић се надовезао речима да није била поента напасти еснаф. За њега је филм “Јорговани” филм и о нашем друштву:

- Ми смо покушали да се бавимо и темама које немају везе са филмском индустријом. Темама које имају везе са међуљудским односима, кризом средњих година, стањем где идемо и шта радимо. Та несигурност која постоји у браку, постоји и у нашој бранши. То неповерење и обасипање гламуром, да се правимо да је све у реду. Све што настаје код нас мало су и ти наши “Јорговани”, тако да је тај филм рефлексија свега тога, одсуства суштине у нашој култури, али и животу.

И. Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар
НАСТАВЉА СЕ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Нагласак на домаћем и словеначком филму

НАСТАВЉА СЕ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Нагласак на домаћем и словеначком филму

12.07.2024. 10:40 10:44
ЈОШ ОВАЈ ДАН МИРЕ БАЊАЦ Сомборски филмски фестивал отвара дебитантско остварење Раше Буквића

ЈОШ ОВАЈ ДАН МИРЕ БАЊАЦ Сомборски филмски фестивал отвара дебитантско остварење Раше Буквића

04.07.2024. 10:17 10:23
Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

07.07.2022. 10:17 10:19