Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUSRETI: DAVID JAKOVLJEVIĆ I SINIŠA CVETIĆ, FILMSKE ZVEZDE U USPONU Odsustvo suštine

30.07.2024. 08:43 08:50
Piše:
Izvor: M. Đurđević

Jedan od najzanimljivijih razgovora o filmu koji se redovno organizuju na nedavno održanom Somborskom filmskom festivalu, a vodi ih selektor Dejan Dabić, bio je onaj sa ekipom “Jorgovana”.

Film reditelja Siniše Cvetića i scenariste Davida Jakovljevića okupio je i glumicu Janu Bjelicu, dečaka Petra Vasiljevića koji se otkrio da se sjajno zabavio, a poseban fokus bio je na temu “Jorgovana” - domaću filmsku i produkciju TV serija.

- Festivali kreiraju famu oko filmova i razvijaju kulturu gledanja. Na neki način kidnapuju grad na nekoliko dana i onda to čini film uzbudljivijim fenomenom - odgovorio je Cvetić na pitanje kako mu se dopada festivalska scena u Somboru, našalivši se da mu je drago što je sada njegov film prikazan u programu za odrasle, jer je i njegov i debi Davida Jakovljevića, film “Usekovanje”, prošle godine bio prikazan u selekciji za mlade autore.

Dabića je zatim zanimalo kako stvaraju “u četiri ruke”, na šta je Jakovljević odgovorio demistifikujući proces - prvo zajedno sednu da se dogovore kako će razraditi temu, onda on sedne i sve to napiše, da bi u finalnoj fazi, kad je scenario na papiru, još razradili pokoje detalje.

- Do “Jorgovana” je došlo nakon što je naš producent Zoran Janković predložio da uradimo komediju koja bi imala bioskopski komercijalni potencijal. Siniša se sad smeje zato što smo hiljadu puta rekli ovo, ali nema šta drugo da se kaže kad je tako zaista bilo. Onda smo nas dvojica iz želje da snimimo drugi film što brže, pristali na varijantu tog nekog izazova i za relativno kratko vreme smislili okosnicu scenarija koja je u produkciji bila super prihvaćena i sve je onda praktično instant ušlo u realizaciju - ispričao je Jakovljević.

Na pitanje podele, jedne od zanimljivijih stvari u filmu “Jorgovani”, gde Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić igraju krajnje atipične uloge spram glumačkog imidža koji su izgradili, Cvetić je razotkrio da im je u to vreme inspiracija bio sudski spor između Džonija Depa i Amber Herd. Jakovljević se dosetio da bi to mogli da budu popularni Boske i Boba, a producent Zoran Janković i njegova kuća “Košutnjak film” sa kojima je ovaj glumački par već sarađivao se pobrinuo za sve ostalo.

Zanimljivost „Jorgovana” je što Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić igraju krajnje atipične uloge spram glumačkog imidža

Podsećanja radi, film “Jorgovani” satirički prikazuje aktere jedne TV serije koji su osvojili nagradu i cela radnja filma se odvija tokom glamurozne dodele i žurke organizovane posle toga. prikazuje se, što bi se reklo, lice i naličje filmske umetnosti kao estrade.  

- Ja zapravo sve više postajem protiv TV serija, kao formata generalno. Naučio sam da su TV serije zapravo nešto što su marketinške agencije izmislile sedamdesetih godina, kako bi kontrolisali ciljnu grupu za reklame. A mislim da bi ova zemlja Srbija, ako bi volela da ulaže u svoju kulturu, bilo bolje da to radi kroz film - rekao je Cvetić.

Scenarista filma “Jorgovani” David Jakovljević je taj fenomen bavljenja TV serijama okarakterisao kao ironičan, ali i ličan:

- Mi se tu bavimo direktno našim poslom. Ne bi ironija sama po sebi uspela da prošljaka, da ne postoji lični kontrateg sa tim nivoom kako nastaje serija, ko u sti ljudi, o čemu pričaju producenti, reditelji, scenaristi...

Reditelj Cvetić se nadovezao rečima da nije bila poenta napasti esnaf. Za njega je film “Jorgovani” film i o našem društvu:

- Mi smo pokušali da se bavimo i temama koje nemaju veze sa filmskom industrijom. Temama koje imaju veze sa međuljudskim odnosima, krizom srednjih godina, stanjem gde idemo i šta radimo. Ta nesigurnost koja postoji u braku, postoji i u našoj branši. To nepoverenje i obasipanje glamurom, da se pravimo da je sve u redu. Sve što nastaje kod nas malo su i ti naši “Jorgovani”, tako da je taj film refleksija svega toga, odsustva suštine u našoj kulturi, ali i životu.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar
NASTAVLJA SE SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL Naglasak na domaćem i slovenačkom filmu

NASTAVLJA SE SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL Naglasak na domaćem i slovenačkom filmu

12.07.2024. 10:40 10:44
JOŠ OVAJ DAN MIRE BANJAC Somborski filmski festival otvara debitantsko ostvarenje Raše Bukvića

JOŠ OVAJ DAN MIRE BANJAC Somborski filmski festival otvara debitantsko ostvarenje Raše Bukvića

04.07.2024. 10:17 10:23
Somborski filmski festival: Mit kao inspiracija

Somborski filmski festival: Mit kao inspiracija

07.07.2022. 10:17 10:19