few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Културна станица "Барка" КАД ЈЕДНОМ ДОЂУ, УМЕТНИЦИ СЕ НА ОВО МЕСТО УВЕК ВРАЋАЈУ

23.07.2023. 13:26 17:40
Пише:
Извор: J. Ivanović

НОВИ САД: Откако је 2018. године покренута мрежа културних станица, са идејом да култура дође до сваког у Новом Саду и његовој околини, Клиса је коначно добила простор за културу какав заслужује. Културна станица „Барка“ отворена је међу првима у граду, а дефинитивно је и први такав простор, са толиким могућностима за локалну заједницу у том делу града.

- Приликом означавања места у којима се одржавају културни програми, увидело се да део града који нема простор за културу јесте Клиса - открива координатор Културне станице „Барка” Саша Крга. - Приликом обиласка локација и постојећих објеката дошло се до идеје да се изгради Културна станица у делу насеља у ком се налазе школа, вртић и спортски центар и да се на тај начин заокружи једна урбана целина.

Изграђена на месту некадашњег објекта Месне заједнице „Слана бара”, КС „Барка” је на једном простору окупила месну заједницу, културну станицу и огранак библиотеке. Грађани, овог дела града, сада имају наменски пројектован простор за културу, док је некада, тај простор, био у склопу месне заједнице, наводи Саша Крга.

-  У оквиру месне заједнице су приређивани мали културни програми које је било могуће реализовати у постојећем простору - објашњава он. - Постојала је, на пример, традиција дечијих радионица које су се звале „Сланобарска маштаоница“ и за које је владало велико и континуирано интересовање. Потреба грађана за културним простором довела је до настанка КС „Барка”.


Како је легенда формирала имеБарка

Постојећа земља подручја, на којој је изграђена садашња КС „Барка“ , некада је била мочвара. Пре 100 година овај, тада под мочваром, део града био је сачињен од великог броја канала са стајаћом водом и са по којом барком која је пролазила туда. Како наводи координатор ове Културне станице Саша Крга, земњиште је било великог салинитета што је довело до настанка легенде да је земњиште слано због насуканог брода, са великом количином соли, на то подручје.

- Легенда, наравно, није доказана, али се становници Слане Баре често служе легендом када објашњавају зашто се насеље зове баш тако. Пратећи нит те легенде дошло се до имена Културна станица „Барка“ које су представници разних организација и делова насеља, окупљени у некој врсти неформалног комшијског савеза, заједнички одабрали.


- Ове активности показивале су да постоји потреба становника овог дела града за културним садржајима и управо на енергији тих активности развијала се визија настанка културне станице у оквиру истоименог пројекта у Апликационој књизи за титулу ЕПК.

Разноврстан програм

По речима Саше Крге, музичаре привлачи и место са најбољом акустиком у граду.

- Имајући у виду да је за КС „Барка” рађен посебан пројекат за акустику, може се рећи да је ово једно од места са најбољом акустиком у граду, што свакако привлачи музичаре - потврђује он. - Чини се да канал још увек представља физичку и симболичку баријеру за неке  представнике локалне уметничке сцене, који и даље оклевају када им се у оквиру Мреже културних станица предложи "Барка", као место за реализацију њиховог пројекта, али чим једном дођу и увере се у оно што овде добијају, увек се враћају.


Шта истиче Културну станицуБарка

Према речима Саше Крге, оно што издваја ову културну станицу од других је сарадња са локалном школом која реализује своје програме за ђаке управо на овом месту. У оквиру пројекта ЕПК остварена је и међународна сарадња тиме што ће гости Културне станице „Барка“ бити уметници из пројекта „Аир он the Edge“.

- КС „Барку“, несумњиво, издваја сарадња са локалном школом, која је и једна од највећих у Новом Саду и која је културну станицу пригрлила као место реализације својих програма, али и за наставу из области ликовне и музичке уметности, књижевности, па и историје, а посебно локалне историје“ - појашњава Саша Крга. - Посебност Барке у односу на друге културне станице јесу два апартмана опремљена за реализацију уметничких резиденција. Ово је посебно важно за међународну сарадњу у оквиру пројекта "Аир он the Edge" који је окупио партнере из пет европских земаља. Мрежа културних станица је један од партнера у том пројекту, управо захваљујући томе што је КС "Барка" одличан простор за боравак и рад уметника. Са друге стране, ти уметници раде са локалним заједницама, истражују теме из њихове баштине и начина живота дајући им своју уметничку интерпретацију, што је посебан допринос развоју самосвести те заједнице.


Књижевна Барка

Књижевне радионице за децу настале су још 2019. године када је садашњи простор Културне станице "Барка" био у изградњи. Уметник Саша Крги и писац Бојан Кривокапић, зеједничким снагама омогућили су стварање простора у којем ће деца моћи да уживају, друже се и у којем ће моћи да развију своје таленте и интересовања за читање, писање и разговор о књижевности.

- Простор данашње Културне станице Барка је, након пандемије корона вируса, отворен, пандемија се стишала и ми смо поново добили могућност да се срећемо. Тада смо књижевну радионицу проширили у Баркин књижевни клуб за децу и омладину. Почели су да долазе они коју су тек кренули у школу, старији основци, али и гимназијалци”- истиче Бојан Кривокапић.

Он додаје и да је, почетком године, настала идеја за унапређењем овог програма.

- Почетком године ме је Саша Крга опет позвао и предложио да унапредимо и проширимо и овај програм. Тако је настала Књижевна Барка, сусрети и дружења с књижевницима/ама из бивше Југославије.

Кроз дводневне активности деца имају могућност да разговарају о процесу стварања књижевних дела што им много значи, објашњава Кривокапић.

- Ту деца и омладина, у опуштеној атмосфери, имају могућност да чују какви су били књижевни процеси госта или гошће, како је текао процес књижевног стасавања, пут до прве књиге, преводи на стране језике, фестивали и путовања. Деци и омладини такви сусрети веома значе. Неки од њих су рекли: „Коначно да видимо живог писца”.

БудућностБаркеје будућност најмлађих

Културни живот, пре изградње ове културне станице, био је тешко достижан. Мисија „Барке” и даље остаје развијање креативности дружење, окупљање локалне заједнице који имају могућност исказивања својих уметничких талената.

- Барка треба да буде место креативног живота и окупљања комшија и локалне заједнице, место на коме ће сви они имати прилику да се изразе, да сагледају свет око себе из неке другачије песрпективе, да се друже, размењују идеје, развијају се као личности и као заједница. Будућност „Барке” је и будућност најмлађих становника овог дела града који ће у „Барци” стасавати, надамо се, у радозналије и богатије личности него да су остали искључени из културног живота града, или да им је он остао теже доступан, што је био случај пре отварања културне станице - закључује Саша Крга.

И. Јапунџа

О културним станицама као новим средиштима културе сазнајте више на https://kulturnestanice.rs/ .

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Ове јесени, након првог филма о Новом Саду, "Либерта"- рађање града" као серија

НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Ове јесени, након првог филма о Новом Саду, "Либерта"- рађање града" као серија

07.07.2023. 09:50 10:17