Језикоманија: Пикантна пикантерија
Унапред се извињавам оном делу читалаштва које не кува… или бар не користи писане рецепте! Па добро, можда волите да гледате кад други спремају…
ТВ програм је препун шарених и мирисних емисија, а новине рецепата. Често смо у ситуацији, читајући рецепте, да нам није познато значење одређених израза и термина. Ево мале помоћи.
Бланширати - накратко спустити поврће или воће у кипућу воду да би се лакше скинула опна или сачувала боја.
Бујон - процеђена, зачињена и укувана супа од меса, рибе, живине, поврћа…
Фламбирати - запалити; оно што желите да фламбирате, попрскајте неким алкохолом (најбоље коњаком) и запалите непосредно пре служења.
Гарнирати - украсити; јестиви украс, нпр. кришка лимуна, преполовљена маслина, лист зелене салате или чоколадне мрвице.
Гратинирати - запећи у рерни већ скувано или полускувано јело посуто најчешће мрвицама хлеба - презлама пропрженим на путеру или струганим сиром, умућеним јајима, млеком или и једним и другим.
Карамелизирати - загрејати шећер све док не добије светлобраон боју и не постане густ и получврст сируп (од 160-180 степени); тако се може кармелизирати и црни лук.
И, за крај ове приче, једна пикантерија (занимљива и интригантна прича, анегдота или појединост обично из јавног живота)... Придев пикантан (француски пиљуант) у кулинарству значи који је оштрог и реског укуса и мириса, зачињен јако, али с мером. Фигуративно има значење који узбуђује, интригира, шкакљив, духовит, пецкав...
Наташа Мирковић