Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jezikomanija: Pikantna pikanterija

20.07.2019. 13:01 13:02
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Una­pred se iz­vi­nja­vam onom de­lu či­ta­la­štva ko­je ne ku­va… ili bar ne ko­ri­sti pi­sa­ne re­cep­te! Pa do­bro, mo­žda vo­li­te da gle­da­te kad dru­gi spre­ma­ju…

TV pro­gram je pre­pun ša­re­nih i mi­ri­snih emi­si­ja, a no­vi­ne re­ce­pa­ta. Če­sto smo u si­tu­a­ci­ji, či­ta­ju­ći re­cep­te, da nam ni­je po­zna­to zna­če­nje od­re­đe­nih iz­ra­za i ter­mi­na. Evo ma­le po­mo­ći.

Blan­ši­ra­ti - na­krat­ko spu­sti­ti po­vr­će ili vo­će u ki­pu­ću vo­du da bi se lak­še ski­nu­la op­na ili sa­ču­va­la bo­ja.

Bu­jon - pro­ce­đe­na, za­či­nje­na i uku­va­na su­pa od me­sa, ri­be, ži­vi­ne, po­vr­ća…

Flam­bi­ra­ti - za­pa­li­ti; ono što že­li­te da flam­bi­ra­te, po­pr­skaj­te ne­kim al­ko­ho­lom (naj­bo­lje ko­nja­kom) i za­pa­li­te ne­po­sred­no pre slu­že­nja.

Gar­ni­ra­ti - ukra­si­ti; je­sti­vi ukras, npr. kri­ška li­mu­na, pre­po­lo­vlje­na ma­sli­na, list ze­le­ne sa­la­te ili čo­ko­lad­ne mr­vi­ce.

Gra­ti­ni­ra­ti - za­pe­ći u rer­ni već sku­va­no ili po­lu­sku­va­no je­lo po­su­to naj­če­šće mr­vi­ca­ma hle­ba - pre­zla­ma pro­pr­že­nim na pu­te­ru ili stru­ga­nim si­rom, umu­će­nim ja­ji­ma, mle­kom ili i jed­nim i dru­gim.

Ka­ra­me­li­zi­ra­ti - za­gre­ja­ti še­ćer sve dok ne do­bi­je sve­tlo­braon bo­ju i ne po­sta­ne gust i po­lu­čvrst si­rup (od 160-180 ste­pe­ni); ta­ko se mo­že kar­me­li­zi­ra­ti i cr­ni luk.

I, za kraj ove priče, jedna pikanterija (zanimljiva i intrigantna priča, anegdota ili pojedinost obično iz javnog života)... Pridev pikantan (francuski piljuant) u kulinarstvu znači koji je oštrog i reskog ukusa i mirisa, začinjen jako, ali s merom. Figurativno ima značenje koji uzbuđuje, intrigira, škakljiv, duhovit, peckav...

Na­ta­ša Mir­ko­vić

Piše:
Pošaljite komentar