Jezikomanija: Pikantna pikanterija
Unapred se izvinjavam onom delu čitalaštva koje ne kuva… ili bar ne koristi pisane recepte! Pa dobro, možda volite da gledate kad drugi spremaju…
TV program je prepun šarenih i mirisnih emisija, a novine recepata. Često smo u situaciji, čitajući recepte, da nam nije poznato značenje određenih izraza i termina. Evo male pomoći.
Blanširati - nakratko spustiti povrće ili voće u kipuću vodu da bi se lakše skinula opna ili sačuvala boja.
Bujon - proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća…
Flambirati - zapaliti; ono što želite da flambirate, poprskajte nekim alkoholom (najbolje konjakom) i zapalite neposredno pre služenja.
Garnirati - ukrasiti; jestivi ukras, npr. kriška limuna, prepolovljena maslina, list zelene salate ili čokoladne mrvice.
Gratinirati - zapeći u rerni već skuvano ili poluskuvano jelo posuto najčešće mrvicama hleba - prezlama proprženim na puteru ili struganim sirom, umućenim jajima, mlekom ili i jednim i drugim.
Karamelizirati - zagrejati šećer sve dok ne dobije svetlobraon boju i ne postane gust i polučvrst sirup (od 160-180 stepeni); tako se može karmelizirati i crni luk.
I, za kraj ove priče, jedna pikanterija (zanimljiva i intrigantna priča, anegdota ili pojedinost obično iz javnog života)... Pridev pikantan (francuski piljuant) u kulinarstvu znači koji je oštrog i reskog ukusa i mirisa, začinjen jako, ali s merom. Figurativno ima značenje koji uzbuđuje, intrigira, škakljiv, duhovit, peckav...
Nataša Mirković